Temperatura la care este servit un vin are un impact semnificativ asupra aromei si calitatii vinului. De fapt, temperatura la care este servit vinul este mai importanta decat paharul din care il bei. Temperatura de servire a unui vin este secretul care-i pune in evidenta calitatile vinului. Asadar, la ce temperatura trebuie sa servim vinul?
Regula cea mai simpla spune ca, vinul alb se bea rece, in timp ce acela rosu se bea la temperatura camerei. Pentru a fi aduse la temperatura optima de servire, nu sunt recomandate: inghetarea vinului, introducerea bucatilor de ghetata in vin sau in paharul cu vin, pastrarea la frigider mai mult de 2 h, incalzirea acestora.
Iata mai jos care sunt timpii de racire pentru:
- Vinurile albe seci si demiseci trebuie servite intre 8 si 11 grade, iar vinurile dulci, demidulci si sampania trebuie servirte la o temperatura intre 6 si 8 grade. Prin urmare e suficient sa puneti vinurile seci la frigider pentru o ora si pentru o ora si jumatate, maxim doua ore, in cazul celor dulci. Vinurilor albe servite prea reci nu li se mai disting suficient de bine aromele specifice. Sticlele de vin spumant se racesc cel mai bine in frapiere, intr-un amestec de apa cu gheata.
- Vinurile rosii se beau la o temperatura de 14-18 grade si pentru a atinge aceasta temperatura ste suficient sa le tineti la frigider 1/2 ora. Baut la o temperatura mult rea ridicata, vinul rosu isi diminueaza prospetimea, gustul si aromele aracteristice, capatand un gust prea alcoolic si searbad.
Racirea vinului in frapiere cu gheata si apa - metoda aceasta poate aduce un vin rosu la o temperatura optima de servire in doua minute, iar pe cel alb, intre 5-10 minute.
Iata pasii corecti de racire:
- Intr-o frapiera sau o galeata adaugati gheata. Daca utilizati o frapiera, umpleti-o 2/3 cu gheata; o galeata se umple pana la 2/3 din inaltinea sticlei de vin.
- Puneti apa rece peste gheata pana la acelasi nivel cu gheata.
- Adaugati si amestecati un pumn de sare. Sarea scade temperatura de inghet a apei si permite ghetii sa se topeasca mult mai greu.
- Introduceti sticla in recipient in pozitie verticala, astfel incat gheata sa se ridice pana la umarul sticlei.
- Rotiti sticla din cand in cand astfel incat sa se raceasca uniform cat mai repede.
- Scoateti sticla cand ajunge la temperatura dorita sau dupa aproximativ 2 minute pentru vinurile rosii si 7 minute pentru cele albe.
- Stergeti-o si uscati-o cu un prosop.
- Serviti imediat.
Comentarii:
Bine venit articolul, iar celor care vaneaza greselile de exprimare sau cele ortografice (sapate la repezeala) trebuie precizat ca acest site nu este unul de OPERE LITERARE ci, in cazul in care nu si-au dat seama, unul cu RETETE CULINARE.
A corectat miseleste (fara sa anunte sau sa-si ceara scuze), tipic pentru borfasi!
Foarte interesanta exprimare, de exemplu: "Iata mai jos care sunt cele mai care sunt timpii de racire pentru"