Simple, la fel ca si definitia, crutoanele sunt mici bucati de paine rumenite in cuptor sau prajite in grasime, servind la supe si la creme, originare din Franta.
Pregatite din orice fel de paine, pot avea diverse forme si arome (paprika si parmezan, chimion si seminte de coriandru, oregano proaspat si cimbru, usturoi si plante aromatice, turmeric si oregano, etc.) crutoanele sunt de nepretuit alaturi de supe creme, salate si chiar in compania unor fripturi.
Crocante si satioase, simple sau aromate, crutoanele insotesc cu mare fast in America de Nord, mancarurile pregatite de Ziua Recunostintei, iar in Franta, supa frantuzeasca de ceapa se serveste adesea cu crutoane si branza topita.
Nu exista reguli de servire, decat simpla mentiune ca, crutoanele servite cu salata ar trebui sa fie putin mai tari, iar la supe se potrivesc cele de dimensiuni mai mici.
Se pot folosi in supe-creme, salate, pizza, mancaruri sau ca atare la o bere sau suc de rosii. Crutoanele sunt ideale cand ne uitam la televizor. In loc sa optam pentru chipsurile si snacksurile din comert, pline de E-uri, mai bine apelam la crutoane facute in casa.