Ciabatta all'italiana - o pufosenie de paine!

Nu este clar unde exact in Italia a fost produsa pentru prima data acest fel de paine, insa macar un sortiment de ciabatta poate fi gasit in fiecare regiune din Italia.

In ciuda omniprezentei sale, ciabatta este de fapt un sortiment de paine italian recent inventat. Ea provine din regiunea lacului Como si numele inseamna "papuc”, datorita formei pe care o are.


Ciabatta este o paine alba italiana facuta din faina de grau si drojdie si are o forma alungita, lata si plata. Sunt multe variante de ciabatta. Cand este realizata numai din faina de grau, aceasta este cunoscuta sub numele de ciabatta integrale. Daca in coca se adauga si lapte atunci devine ciabatta latte. In Roma este adesea asezonata cu ulei de masline, sare si sovarv.

Ciabatta produsa in zona ce inconjoara Lacul Como are o coaja crocanta, o textura poroasa si destul de moale si catifelata la atingere.

Ciabatta ce se gaseste in Toscana, Umbria si Marche variaza de la o paine cu coaja ferma si miez dens, la o paine cu coaja mai crocanta si textura aerata.

Ca multe sortimente de paine de casa, ciabatta are un gust mai bun atunci cand este in stare proaspata. Este servita cu uleiuri de masline si alte sosuri, otet si branza.

Uscata, painea ciabatta poate fi transformata in crutoane excelente.

Un sandwich facut din ciabatta este cunoscut ca panino.

Ciabatta este adesea folosita ca baza pentru bruschetta