Halibutul traieste in zonele de nord ale oceanelor Atlantic si Pacific si este cel mai mare dintre pestii plati si unul dintre cei mai mari pesti de apa sarata.
Este un fel de calcan romanesc, diferenta este ca poate ajunge pana la greutatea de 300 kg si peste 2,5m.
Halibutul este un peste cunoscut din cele mai vechi timpuri si era considerat un peste sacru, servit doar cu ocazia sarbatorilor religioase. De fapt, denumirea sa din limba engleza reflecta chiar sacralitatea acestui peste urias, de vreme ce “hali” inseamna sfant si “but” inseamna plat.
Carnea pestelui Halibut este alba, ferma si cu o delicata aroma dulce. Pielea de culoare gri-bruna este de asemenea comestibila. Este un peste cu putine oase si poate fi preparat in sute de feluri.
Sezonul de pescuit pentru halibut este vara, dar se gaseste congelat tot timpul anului.
Comentarii:
Excelent articol,excelent peste. Dar e un nătăfleață care confundă halibutul cu buterfish
Azi am cumparat halibut congelat, file cu piele, cam scump, dar merita 80 lei/kg. De la pescarie in sect.2. Arata senzational, Il gatesc dupa reteta pe internet.
Am vazut la Metro. Dupa ce am citit in articol o sa cumpar.
Fotografia postata nu este cu halibut, ci cu “black cod.”. Se pescuiești începând cu luna mai pana in Octombrie, depinde de zon.
La noi se gaseste halibut doar afumat (butterfish). il prefer somonului deoarece am aflat ca nu poate fi crescut in crescatorii si are aceleasi calitati ca pestii grasi. Pretul e cam [iperat, dar pestele e atat e gras ca nu poti manca decat cateva feliute (nu felii).
La noi nu am vazut Halibut niciodata . Este recomandat pt scaderea colesterolului la fel ca si somonul ,macroul ,sardinele