Considerata pe drept cuvant regina branzeturilor, Comté este probabil cea mai bine vanduta branza din lume.
Creata in 1952 Comté este o branza cu consistenta tare, presata, care se obtine din lapte crud de vaca. Din anul 1977 branza Comté face obiectul unei denumiri de origine controlata in Franta si din anul 1996 al unei denumiri de origine protejata in Uniunea Europeana.
Se produce in principal in regiunea Franche-Comté al carui nume il poarta; aria ei de productie e situata in masivul Jura, un lant muntos ce se intinde in regiunea Franche-Comté si Rhones-Alpes.
Singurele rase de vaci autorizate in fabricarea Comté sunt Montbéliarde si Simmental francez. Se prepara din lapte de vaca si are o crusta maro uscata si neteda. Culoarea cojii variaza de la brun pana la galben-aurie. Pasta este crem-galben, neteda si densa, cu gauri mici sau fara, cu aroma subtila de pasunat.
Se prezinta sub forma de roata cu diametrul de 55-75 cm si cu greutatea cuprinsa intre 30 si 48 kilograme. Pentru o roata de 40 kg, cu un diametru de 60 cm si o inaltime de 10 cm sunt necesari aprox. 400 litri de lapte.
Perioada de maturare dureaza cel putin 120 zile si poate depasi 36 de luni. Pentru a-si definitiva gustul, Comté are nevoie de timp. La patru luni este cremoasa, iar de la 10 luni in sus, devine usor sfaramicioasa si mai densa.
Recomandari de servire:
Comté-ul se mananca atat proaspata, intrand in componenta unor sandvisuri, salate, platouri de branzeturi, dar poate fi folosita si la mancaruri gatite, gen supe, tarte, quiches, gratinaje, etc.
Pentru degustare se recomanda sa fie scoasa frigider cu o ora mai devreme, asa va atinge temperatura ideala de degustare, intre 15 si 18 °C.
Comté este o branza care pune in valoare vinul. Este potrivit sa pastram un gust regional, iar francezii le recomanda pe cele albe din zona, d'Arbois Blanc sau un Chablis.