Am facut-o de ziua tatalui meu, si a fost foarte apreciata in primul rand pentru ca avea miere si foarte putin zahar, la masa fiind vreo 3 persoane cu diabet si una care mereu vrea sa mai slabeasca (nu eu, nu eu :)) ).
Asadar pentru o tava de aragaz mare, normala, am folosit la
blat: o cana (200 ml) de apa, 1/2 cana de ulei, 2 cani de faina, 1/2 cana de zahar, 6 linguri pline de miere, o lingurita de cacao pentru culoare, un pliculet mic de praf de copt.
Toppinguleste facut dintr-un strat gros frisca batuta si amestecata cu bucatele de kiwi, ananas si mandarina. Frisca a fost o cutie de crema Meggle de 0,5 l.
Glazura: 100 ml apa, 100 ml suc de ananas, 2 plicuri de gelatina (in final am avut 2 tavi de prajitura, pentru o singura tava injumatatiti cantitatile de la glazura).
Blatul: se amesteca toate ingredientele pana se obtine o compozitie omogena si fluida. Se pune in tava tapetata cu hartie de copt aprox. 30 de minute la cuptorul preincalzit, la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea sa vedeti cand este gata.
Dupa ce se raceste se scoate hartia de copt si blatul se pune inapoi in tava.
In timp ce se coace aluatul, se bate frisca si la urma se amesteca usor cu bucatelele de fructe bine scurse. Pentru un gust acrisor se poate ingloba in frisca zeama de la o jumatate de lamaie.
Crema de frisca si fructe se aseaza peste blat in strat gros si se niveleaza cu o spatula sau un cutit lat.
Pentru ca mie mi-a crescut foarte mult aluatul in cuptor, am taiat blatul in doua pe orizontala si am facut doua tavi cu diplomat :)
Glazura am facut-o cu apa amestecata cu suc de ananas de la conserva si gelatina muiata in lichidul rece apoi dizolvata la bain marie, exact dupa indicatiile de pe plic. Dupa ce s-a dizolvat gelatina am adaugat 2 lingurite de zahar in ea, apoi cand era inca lichida, am acoperit cu glazura toata suprafata prajiturii. Am dat cateva ore la rece inainte de a servi.
La masa am portionat si am servit. Am ramas placut surprinsa cand am vazut ca surplusul de suc atat din glazura cat si din frisca a intrat in blat adaugand un plus de savoare prajiturii.
Pofta buna! :)
Comentarii (18):
Multumesc, a fost delicioasa! e printre retetele mele favorite, si aceasta, si cea cu cola. (tot reteta de la tine)
Frisca nu este de post este facut cu proteina din lapte e poi are un sac de EEEE mai bine spus ingredintele sunt urmatoarele: apa, grasime vegetala deshidrata 25%, umezitor sorbitol, proteina din lapte, emulgatori: E472b, E322 (cu soia), E472e (cu soia), stabilizatori: E460, E466, E461, arome, colorant: E160a este foarte buna dar nu de post
Am facut-o de multe ori este foarte buna
Foarte buna mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Am facut-o si mi-a iesit super buna , am facut-o gustare de un grup de persoane ca sunt mereu cu diete si au ramas impresionate de cat era de gustuosa si de aspectoasa
Ceva nemaipomenit :)) o sa incerc si eu chiar maine,deoarece miercuri o sa fac 18 ani si vreau sa ii surprind pe colegii mei de la liceu si pe cei de la servici
E superba felicitari
DAR FRISCA NU ESTE DE DULCE'
Bine
Frisca hulala este de post;;se pot adauga stafide si ananas cubulete