G?tesc foarte des pe?te: cu spanac, cu ro?ii, cu asparagus, cu sos de hrean, cu sos de vin alb, pe aburi, în aluat, în folie. Toate sunt gustoase, îns? cu sos de fenicul e fenomenal.
Sosul a fost g?tit de un buc?tar renumit într-o emisiune de g?tit. El a fiert feniculul în sos, iar apoi l-a aruncat. A pus o gr?medenie de mirodenii: ?ofran, vanilie, coaj? de portocale, un piper special cu fenicul, anason, ?i nu ?tiu mai ce. Mâncarea pe care a prezentat-o ar?ta atât de apetisant, încât am decis s? încerc sosul chiar în ziua urm?toare.
Lista condimentelor m-a speriat la început, dar m-am gândit c? le pot înlocui cu ce am pe-acas?: fleur de sel cu sare normal?, piperul special cu unul normal, ?ofranul cu curcuma (merge în caz de nevoie, dar nu se pune prea mult). Eram cam sceptic? în ce prive?te coaja de portocal? ?i vanilia a?a c? nu le-am folosit la prima încercare. Am prins curaj îns? la a doua încercare ?i am r?mas pl?cut surprins?. Feniculul nu l-am aruncat, cum a f?cut buc?tarul, ci l-am folosit ca garnitur?.
Cât despre pe?te, se poate folosi orice filet de pe?te, fie pr?jit în ulei, fie în folie sau pe aburi. Se pot folosi ?i fructe de mare. Iar ca garnitur? se poate folosi doar feniculul, sau se pot ad?uga morcovi, asparagus, sau orice legume dup? preferin??. Am folosit sosul ?i la pe?te în aluat de foietaj.
Pe?te cu sos de fenicul
Ingrediente:
Pentru sos:
1 buc. fenicul (bulb)
150 ml vin alb sec
200 ml sup? de legume
50 ml smântân? (lichid? pentru g?tit)
2 cm gimbir (se poate folosi cu coaj?)
1 linguri?? amidon
40 gr. unt rece
1 lingur? zah?r pudr?
sare
piper
anason m?cinat
pu?in? boia de ardei iute
op?ional: coaj? de portocal?, pu?in? vanilie ?i ?ofran (sau curcuma)
Pe?te ?i legume pentru garnitur?:
500 gr. filet de pe?te ? se pot asorta mai multe feluri de pe?te
8-12 buc. creve?i
morcovi t?ia?i în felii pe diagonal?
?i/sau asparagus alb sau verde
1 lingur? ulei de m?sline
sare
pu?in ardei iute
Mod de preparare:
Sosul
Feniculul se spal? ?i se usc?. Se taie în felii foarte sub?iri. Se pune zah?rul praf la caramelizat într-o tigaie. Se adaug? apoi feniculul ?i eventual coaja de portocale ?i vanilia apoi se ?pr?je?te? pân? când lichidul l?sat de fenicul se reduce. Se ?stinge? cu vinul alb. (Dac? mâncarea se face ?i pentru copii, se va înlocui cantitatea de vin cu sup? de legume).
Se fierbe la foc potrivit pân? când lichidul se reduce la o treime. Se adaug? supa de legume ?i se fierbe înc? vreo 5 minute. Se adaug? pu?in anason, ?ofranul ?i smântâna lichid?. Se continu? fierberea înc? vreo 10 minute, dup? care se scoate feniculul din sos. Amidonul se dizolv? în pu?in? ap? rece ?i se adaug? la sos. Se amestec? bine pentru a nu se forma cocolo?i. Untul rece se taie în cubule?e ?i se adaug? la sos. Se condimenteaz? sosul cu sare, piper, ardei iute dup? gust.
Pe?tele
Pe?tele se poate pr?ji cu piele, dar ?i f?r?. Dac? se folose?te somon, partea gri-maronie de pe partea exterioar? a filetului se va elimina, deoarece are un gust u?or am?rui ?i o consisten?? ciudat?. Pe?tele se taie apoi în buc??i de vreo 5x5 cm. Creve?ii se vor cur??a de intestine (care se g?sesc pe partea de deasupra a crevetelui ?i nu pe abdomenul acestuia).
Se cur??? morcovii ?i se taie în felii pe diagonal?. Se cur??? asparagus-ul ?i se taie în buc??i de vreo 3-4 cm lungime pe diagonal?. Se fierb al-dente în ap? cu sare, dar separat (se pot fierbe în aceea?i ap?, îns? nu concomitent).
Se pune o tigaie pe foc la temperatur? potrivit?. Se adaug? uleiul de m?sline. Se adaug? pe?tele ?i creve?ii ?i se pr?jesc cam 3 minute pe fiecare parte (sau mai mult, dup? preferin??). Se condimenteaz? apoi dup? gust.
Se a?eaz? fenicul, morcovi ?i/sau asparagus pe farfurii, se pun pe?tele ?i creve?ii de-asupra ?i apoi se adaug? sos. Pentru ca sosul s? fie spumos se poate bate pu?in cu mixerul.