by Alice albinutza
Mi-a pl?cut foarte tare ceea ce a expus Miha pe blogul s?u... adic? mi-a pl?cut foarte tare aluatul ei minunat, pe care nu ?tiu de unde l-a descoperit... ?i mai ales mi-au pl?cut cum ar?tau cozon?ceii ei. A?a încât weekendul ?sta am zis c? e de musai s? încerc aluatul ei... mai ales c? se apropie Pa?tele ?i trebuie s? cucinez ?i eu ceva... L-am încercat... ?i e minunat... exact a?a cum l-a descris ea. A?a c? declar c? anul ?sta cozon?ceii mei se vor face cu acest aluat. Am încercat rulourile ei cu scor?i?oar? ?i cu glazura de la Rolls Cinnabon. Nu am strâns ruloul de aluat a?a tare, cum ar fi trebuit... a?a c? s-au cam desf?cut la cuptor... ?i eu i-am denumit melci.
A?adar ingrediente:
pentru aluat:
2 ou?10 gr. drojdie60 gr. unt200 ml lapte100 gr. zah?r1/2 linguri?? sarecoaj? portocale550 gr f?in?pentru umplutur?:
2 linguri scor?i?oar? m?cinat?100 gr unt75 gr zah?rpentru uns:
1 g?lbenu?2 linguri laptepentru glazur?:
100 gr unt100 gr brânz? Almette150 gr zah?r pudr? Drojdia se freac? cu o lingur? de zah?r pân? se lichefiaz?, apoi se amestec? cu 50 ml lapte c?ldu? ?i pu?in? f?in?. Am ob?inut în felul aceste maiaua, pe care o l?s?m pu?in la crescut, la loc c?ldu?. Apoi punem în cuva ma?inii de pâine...maiaua, ou?le întregi, restul de zah?r, laptele c?ldu?, untul care a fost topit ?i r?cit, în prealabil. Apoi ad?ug?m f?ina amestecat? cu sarea. Set?m ma?ina de pâine pe programul special pentru fr?mântat ?i dospit, f?r? coacere... ?i ne vedem de alte treburi. Altfel fr?mântâm totul pân? ob?inem un aluat elastic ?i l?s?m la crescut la loc cald.
Dup? ce avem aluatul astfel crescut îl întindem pe mas? ?i cu sucitorul întindem o foaie de cam 0,5 cm grosme. Apoi ungem cu unt, pres?r?m zah?rul ?i la urma scor?i?oara m?cinat?. Rul?m apoi pe lungime, foarte strâns. Altfel rulourile se vor desface la copt... lucru care mi s-a întâmplat ?i mie, drept pentru care mie mi-au ie?it ni?te melci ?i nu rulouri... A?adar form?m un rulou din care vom t?ia buc??i de 4 cm, cu a?a. Punem buc??ile într-o tav? tapetat? cu unt ?i f?in?, l?s?m pu?in la crescut în tav?, la loc cald, cam 15-20 minute.
Încorpor?m un g?lbenu? în dou? linguri de lapte ?i ungem fiecare rulou pe întreaga suprafa??. Apoi d?m la copt în cuptorul înc?lzit, pân? se rumenesc frumos.
Separat vom face grazura astfel: frec?m untul cu brânza ?i apoi ad?ug?m treptat zah?rul pudr?, frecând în continuare pân? ob?inem o crem? spumoas?. Când melcii sunt gata, cât sunt înc? fierbin?i se toarn? glazura de brânz? deasupra. Se las? apoi la r?cit ?i sunt absolut mai mult decât delicio?i.
Poft? Bun?!