Probabil c? am mai scris c? în fiecare vineri seara urm?resc o emisiune de g?tit, în care cinci buc?tari renumi?i g?tesc fiecare câte un fel de mâncare, dup? un anumit motto. Destul de des se g?te?te ?fusion?, adic? elemente din tradi?ii culinare diferite combinate, de exemplu, asiatic combinat cu mediteranean. Unul dintre buc?tarii mei prefera?i, Steffen Henssler a g?tit într-o emisiune pui cu dou? sosuri cu garnitur? de cartofi cu susan. Carnea de pui a separat-o, jum?tate a f?cut-o cu sos Teriyaki, iar cealalt? a fiert-o ?i apoi a pr?jit-o cu Panko cu sos/salat? de castrave?i proaspe?i cu iaurt. G?tesc dup? re?eta asta foarte des, fie cu ambele sosuri, fie doar cu unul. Acum câteva zile am g?tit din nou Chicken katsu cu garnitur? de cartofi cu semin?e de susan ?i coriandru ?i salat?/sos de castrave?i cu iaurt.
Chicken katsu e un ?ni?el japonez din piept de pui servit cu sos Tonkatsu. Acum traducerea: Tonkatsu este ?ni?el f?cut din cotlet de porc, dac? se face din carne de pui se nume?te Chicken katsu. El se deosebe?te de ?ni?elul obi?nuit prin faptul c? în loc de pesmet se folose?te Panko. Panko se poate face din miez de pâine toast r?zuit ?i l?sat la uscat. Se ob?in astfel buc??i mai mari decât în cazul pesmetului, care prin pr?jire devin foarte crocante. Sosul Tonkatsu este asem?n?tor cu sosul Worcestershire, fiind f?cut pe baz? de piure de mere. În Japonia Tonkatsu se serve?te cu sosul cu acela?i nume ?i varz? proasp?t? t?iat? feliu?e foarte sub?iri, între felii de pâine sau cu orez, ca parte a unui meniu.
Chicken katsu cu garnitur? de cartofi cu susan ?i salat? de castrave?i cu iaurt
Ingrediente pentru 2 por?ii:
300-400 gr. piept de pui dezosat ?i f?r? piele
2 ou?
1 lingur? lapte
Panko
f?in?
sare
piper
ulei pentru pr?jit
sos Tonkatsu sau Worcestershire
4-5 cartofi
1 lingur? semin?e susan
frunze de coriandru
1 lingur? ulei m?sline
1 lingur? ulei de susan
1 castravete
iaurt
Mod de preparare:
Se cur??? cartofii, se taie în cubule?e mici ?i apoi se pun la fiert în ap? cu sare. Se fierb al-dente (adic? în mijloc s? fie relativ tari).
Într-o tigaie se pun semin?ele de susan la pr?jit, f?r? s? se adauge ulei. Dup? ce s-au pr?jit se pun pe o farfurie rece.
Dup? ce s-au fiert cartofii se storc de ap?. În tigaie se pune 1 lingur? ulei de m?sline ?i o lingur? ulei de susan la încins. Se adaug? cartofii ?i se pr?jesc pân? când devin aurii. Se ia tigaia de pe foc ?i se adaug? semin?ele de susan ?i frunzele de coriandru tocat.
Castravetele se cur??? de coaj? ?i se taie în felii foarte sub?iri. Se pun într-un castron ?i se s?reaz?. Se las? s? stea câteva minute, iar apoi se stoarce sucul. Se adaug? apoi iaurtul ?i se potrive?te de sare. Se poate ad?uga dup? gust zeam? de l?mâie, usturoi, sau alte condimente.
Se preg?te?te carnea de pui pentru ?ni?ele: se taie felii, se condimenteaz? cu sare ?i piper. Într-o farfurie se bat cele dou? ou? cu pu?in? sare ?i o lingur? de lapte.
Se pune ulei la încins într-o tigaie. Feliile de carne se dau prin f?in?, apoi prin oul b?tut ?i dup? aceea prin Panko. Se pr?jesc apoi în uleiul încins pân? devin aurii. Se scot din tigaie când sunt gata ?i se pun pe un ?erve?el de buc?t?rie s? se stoarc? uleiul.
Se a?eaz? cartofii ?i ?ni?elele pe farfurie, se pune sos Tonkatsu peste ?ni?el, iar salata/sosul de castrave?i se pune într-un castronel separat.