Sunt sigura ca marea majoritate dintre noi s-a intalnit cu acest desert mult controversat. Multi spun ca e mult prea dulce, dar tot nu se abtin sa guste macar o bucatica din dulcele pacat. Ei bun, sunt la fel de sigura ca marea majoritate dintre noi a facut acasa acest desert, deci clar, nu e strain nimanui. Eu una, nu va ascund ca mi-au trebuit mai mult decat cateva sfaturi si rabdare ca sa pregatesc acest desert. Am incercat de cateva ori si era cat pe aci sa renunt sa-l mai fac vreodata, asta pentru faptul ca mereu ieseau bucatile ori prea siropoase, ori prea uscate, ori prea subtiri. Odata cu sarbatoarea Ramadamului, o prietena de origine turca mi-a adus cateva bucatele din acest deliciu facut in casa si totodata, mi-a impartasit cateva secrete pe care si eu la randul meu am sa le impartasesc cu voi. Asa ca n-am astepta mult si...am purces la treaba!
Mi-au trebuit urmatoarele:
2 pachete foi de placinta (adica in total 28 de foi)
230 g unt
300 g miez de nuca
2 linguri scortisoara
1 varf de cutit nucsoara
50 g zahar
pentru sirop:
300 ml apa plata
300 g zahar
5 linguri miere
1 jumatate de lamaie
mai intai am pregatit siropul:
apa si zaharul le-am pus pe foc 20 de minute
cand s-a format un sirop care a inceput sa se lege, am stors aceasta jumatate de lamaie si sucul obtinut l-am adaugat siropului,
am mai lasat sa fiarba inca 5 minute, apoi am oprit focul. Cand siropul s-a mai racit, am adaugat mierea
Apoi am pregatit umplutura:
nucile le-am lasat cateva minute in cuptorul incins ca sa capete o aroma mai placuta (bineinteles ca aceasta procedura este optionala!)
le-am macinat marunt si peste ele am adaugat scortisoara, nucsoara si cele 50 de grame de zahar
apoi am topit untul
am desfacut primul pachet de foi
am uns o tava adanca cu unt si apoi am inceput sa asez in ea foile, cu ajutorul unei pensule de bucatarie am intins unt topit pe suprafata fiecarei foi de placinta
am intins astfel 10 foi de placinta (ele au constituit baza baclavalei, acesta este unul dintre secrete, sa aiba mai multe foi la baza)
a urmat apoi primul strat de nuca macinata
apoi alte 6 foi unse cu unt
din nou nuca macinata
inca 6 foi din cel de-al doilea pachet de foi
din nou nuca
a urmat ultimul strat format din 4 foi unse cu unt, insistand cu mai mult unt pe ultima foaie, din nou un secret, bine de stiut, nu mai mult de 4 foi pe ultimul strat!
baclavaua astfel formata am tinut-o la frigider pentru 40 de minute, apoi am taiat-o in patratele, untul topit ramas l-am turnat peste marginile taiate ale fiecarui patratel, in felul acesta foile din interior nu se vor usca la copt
apoi am dat-o la cuptorul incins pentru 30 de minute, a capatat o culoare aurie tare placuta
sosul format mai devreme si racit l-am turnat peste baclavaua fierbinte
am acoperit cu un prosop curat si usor umed baclavaua si am lasat-o asa pana s-a racit complet, apoi la frigider, de preferabil ar fi sa se lase peste noapte (bine intleles ca dupa cateva ore, ai casei au si dat iama in ea, n-au asteptat toata noaptea! :) )
intre timp am pregatit si 100 g de fistic
pe care l-am curatat si l-am tocat un pic mai mare
iata primele bucatele...tare bune! au iesit destul de inalte, dar nu foarte inalte, au avut deci 4 straturi de foi si 3 straturi de nuca, in felul acesta nici foietajul nu s-a rupt, nici bucatelele nu au iesit foarte subtiri, si tot in felul acesta, foile s-au putut lega intre ele si nu s-au desfacut unele de celelalte.
iata-le in toata splendoarea lor:
cu foi usor crocante deasupra si usor moi si suculente in interior
decorate cu fistic
sau chiar mai mult fistic
bine, gata, nu mai zic nimic, va las sa savurati :)
Comentarii (32):
Sigur le fac
Fantástic cred ca este deliciosa.
Mulțumim pentru aceasta rețeta minunata !!!
La cate grade trebuie incins cuptorul inainte de a baga tava cu baklava la copy?
Multumesc
Super
Cea ,ai bunaaa
Foarte buna
Cred ca e cea mai apropiata de original
Superrrrrrrrrrr
Ok