Strugurii au o istorie lunga si bogata. In timp ce, in timpurile preistorice au au crescut salbatic, dovezile sugereaza ca au fost cultivati in Asia inca din anul 5000 i.Hr.. Mustul de struguri a jucat, un rol in numeroase povestiri biblice, fiind mentionat ca "rodul vitei." Au fost de asemenea, ilustrati in hieroglife in vechile morminte funerare egiptene. In timpul civilizatiilor antice grecesti si romane, strugurii au fost venerati pentru utilizarea lor in vinificatie.
In timp ce strugurii de masa, de vin, sau cei pentru stafide provin din aceeasi familie (Vitaceae), genul de plante (Vitis), trebuie sa stiti ca exista aproximativ 60 de specii diferite de acest tip de plante, iar in cadrul acestor 60 specii, exista alte mii de soiuri de struguri. (In Italia, de exemplu, mai mult de 1.000 de soiuri de struguri de vin se gasesc in podgoriile de deal.)
Soiurile de struguri de masa sunt mai mari in dimensiune, cu sau fara samburi si au coaja relativ subtire. Strugurii de vin sunt mai mici in dimensiuni, contin seminte si au coaja (pielea) relativ groasa. Toate tipurile de struguri se gasesc intr-o varietate de culori.
La nivel mondial, aproximativ 30.000 de kilometri patrati de teren sunt cultivati cu struguri, ceea ce inseamna o productie anuala de 150 bilioane de kilograme de struguri. Italia, China, Spania, Franta detin aproximativ jumatate din productia comerciala, si aproximativ o treime din toate viile din lume se gasesc in Italia, Spania, si Franta. Printre alte tari producatoare de struguri se numara Turcia, Chile, Argentina, Iran, Africa de Sud si Australia.
Cele mai cunoscute soiuri din Romania sunt Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca.
Cu o valoare nutritiva mare, strugurii sunt cunoscuti pentru beneficiile lor. Strugurii pot fi folositi pentru a vindeca diverse probleme de sanatate, cum ar fi astmul, bolile de inima, constipatia, indigestia, migrenele, bolile de rinichi, boala Alzheimer si oboseala. Strugurii cresc nivelul de acid nitric in sange si impiedica dezvoltarea cheagurilor de sange, care reduc astfel atacul de cord. Sucul de struguri reface continutul de fier din organism si previne oboseala. Strugurii au, de asemenea, proprietati anticancerigene si activitate antibacteriana.
In compozitia strugurilor intra vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D si P, ca si saruri minerale, precum cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen si crom. Un kilogram de struguri echivaleaza ca valoare nutritiva cu 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici, 3 kg de potocale. Puterile miraculoase ale strugurelui se datoreaza si bioelementelor: enzime, substante radioactive. Strugurii sunt 73% apa si 23% zaharuri de tip monozaharide, celuloza, pectina, acid tartric liber.
Atunci cand cumparati, alegeti pe cei mai "grasuti", cu o structura consistenta, fara zbarcituri pe suprafata, cu pielea intacta, fara taieturi, fisuri sau scurgeri de suc, si bine fixati de un ciorchine sanatos si verde. Ridicati ciorchinele in aer si scuturati-l usor. Daca boabele se desprind de pe ciorchine alegeti altul, intrucat acel strugure a fost cules de mult timp si pastrat in conditii improprii.
Alegeti numai strugurii copti! Strugurii verzi ar trebui sa aiba o nuanta usor galbuie, tipurile de struguri rosii ar trebui sa fie in cea mai mare parte roz-rosu, in timp ce tipurile violet si negru-albastru ar trebui sa fie mai bogati in culoare.
Intrucat fructele au tendinta de a se strica si fermenta repede, la temperatura camerei, acestia trebuie sa fie intotdeauna pastrati in frigider. Spalati-i, stergeti-i si introduceti-i intr-o punga in frigider. In acest fel ii pastrati in conditii cu o umiditate usor crescuta, si pot rezista bine pana la o saptamana.
Cateva idei de servire rapida:
- Strugurii sunt un plus minunat pentru orice salata de fructe. Pentru un efect vizual sporit, luati in considerare utilizarea de soiuri diferite de struguri;
- Adaugati struguri la salate mixte verzi;
- Strugurii sunt de mare efect serviti cu branza, ca o gustare sau intr-o salata verde;
- Strugurii uscati sau stafidele sunt folositi in prepararea produselor de patiserie (budinci, checuri, torturi) sau de ce nu, in inghetata!
Comentarii:
Si care sunt imparatii fructelor?
De tinut minte
Ii apreciem din plin,multumim