Scoicile Saint Jacques sunt moluste cu marginile dantelate, curbate in linii fine, carnea alba de marimea unei nuci si gulerul de icre portocalii.
Scoicile Saint Jacques fac parte dintre molustele marine, care, datorita gustului deosebit sunt apreciate mult in gastronomia lumii.
Scoica Saint Jacque este simbolul Sfantului Iacob, al carui nume in poarta. Legenda spune ca Sfantul Iacob a salvat un cavaler de la inec, cavaler care a iesit la suprafata acoperit de scoici. Scoica St. Jacque este si simbolul pelerinilor ce vizitau altarul sfantului Iacob din Spania (Santiago de Compostela). Pelerinii purtau cu ei o cochilie si primeau pomana cat puteau lua in cochilie.
Scoicile Saint-Jacques cresc in nisipul de pe fundul marii si sunt culese manual de catre scafandri sau cu ajutorul unei barci speciale numite draga. Scoicile recoltate cu draga sunt mai ieftine, dar au adesea nisip sau mal in interior.
Scoicile sunt formate din doua cochilii care contin in interior carne alba. De cele mai multe ori, in jurul acestui muschi se gasesc icrele, de culoare rosiatica. Carnea nu are nevoie de un tratament intensiv; cateva clipe peste timpul de gatire transforma carnea in „cauciuc”. Este apreciata prepararea lor simpla, fara ingrediente puternice sau condimente, care sa acopere gustul rafinat al carnii.
Sistemul de deschidere al acestor cochilii poate fi acelasi ca la scoicile normale sau se pot deschide, cand sunt crude si proaspete, cu ajutorul unui cutit.
La Saint Jacques se deschide scoica folosind un cutit cu lama plata si dura. Pentru a scoate scoica din cochilie, se deschide si se taie carnea cu grija, apoi se pune intr-un bol. Se indeparteaza apoi „sacul negru”. Partea portocalie numita „coral” este comestibila, dar nu este pe gustul tuturor, asa ca se poate scoate, cu tot cu muschiul de care este legata. Spalati cu atentie scoicile curatate, in apa rece si stergeti-le inainte de a le gati. Jumatatile de cochilii se pot refolosi; fiind rezistente la cuptor se pot face aperitive bogate umpland aceste cochilii.
Saint Jacques pot fi consumate crude, in sushi sau doar cu putina lamaie si un praf de sare, dar sunt foarte gustoase si prajite in tigaie, fripte pe gratar sau fierte la aburi. Se pot asezona cu usturoi, ardei iute, zeama de lamaie sau lime.
Stiati ca: In fiecare an in ultimul weekend din luna aprilie, in cinstea scoicilor Saint Jacques, denumite de localnici „Reginele Marilor” are loc un eveniment special, devenit traditie printre localnici? Este vorba despre festivalul care sarbatoreste finalul sezonului de pescuit si este un eveniment de anvergura, care se desfasoara anual in golfurile de coasta Saint-Quay-Portrieux, Loguivy-de-la-Mer si Erquy, aflate in regiunea Bretania, Franta.
Comentarii:
Imi plac retetele acestea
Bune ,dar foarte scumpe la noi
Excelent nu ma mai satur
Sunt grozave cu mult usturoi si zeama de lamaie.Eu le iubesc si le mananc cat pot de des