Ras el hanout se poate regasi in multe dintre retetele tunisiene, marocane, algeriene, etc si este un mix de condimente care transforma orice fel de mancare intr-un deliciu aromat. Se foloseste cu succes la prepararea diverselor retete marocane, inclusiv a celebrei retete Tajine.
Numele inseamna „cel mai bun din magazin” si se refera la mixtura obtinuta din cele mai bune condimente pe care un vanzator le poate oferi. Nu exista o reteta standard, fiecare vanzator din bazar, magazin specializat sau persoana poate avea propria combinatie de condimente.
De obicei, ras-el-hanout contine cam 12 ingrediente (cardamom, cuisoare, scortisoara, paprika, coriandru, chimion, nucsoara, coaja de nucsoara, sare, galangal, piper si curcuma), dar exista retete cu peste 100 de condimente, multe dintre ele rare si neobisnuite, cum ar fi boboci uscati de trandafir, grauntele paradisului, piper de cubeba, lavanda, etc). Sortimentele marocane, mai parfumate, mai pot contine uneori menta uscata si coaja de lamaie.
Ras-el-hanout este cumva asemanator amestecului curry, un pic picant, cu o aroma florala si robusta, dar lasand loc si unor miresme subtile. O singura lingurita din acest mix de condimente transforma orezul simplu intr-un fel de mancare delicios si exotic.
Cu acest amestec, combinat cu putin ulei, se poate freca orice fel de carne; se lasa astfel la marinat ceva timp, dupa care se prajeste, se frige sau se gateste la cuptor.
Comentarii:
Proasta dracului. Du-te la scoala si mai invata. De cand Africa de nord a devenit orient? Nu ai pic de rusine.Pfui!!!!
Minunat Eu il folosesc
Bine de stiut.