Carnea afumata de porc sau de vita este tentanta; aroma bogata, mirosul de fum sunt ispite la care cu greu poti rezista. Se pare ca, daca mancam ocazional carne afumata, sanatatea noastra nu va fi afectata ca atunci cand am consuma acest tip de carne ca parte integranta a unui stil de viata.
S-a constat ca nu carnea in sine este periculoasa, ci procesul de afumare.
Iata si de ce:
Mezelurile afumate si sarate contin adesea o cantitate considerabila de sodiu. Aditivii care se adauga la carne si care ofera aroma si contribuie la dezvoltarea unei cruste, de multe ori contin sare ca ingredient principal. In plus, unele tipuri de carne sunt sarate inainte de a fi afumate. Consumand prea mult sodiu se mareste riscul de a dezvolta tensiune arteriala ridicata, un factor cheie de risc pentru bolile cardiovasculare. In general, mezelurile sunt alimente nesanatoase, care contin cantitati mari de apa mascate de aditivi alimentari, soia, amidon, coloranti alimentari, deci varianta lor afumata nu are cum sa fie decat tot una periculoasa pentru sanatate.
Agentii cancerigeni, substantele chimice care pot cauza cancer, constituie o alta problema atunci cand vine vorba de consumul de carne afumata. Procesul de afumare aduce o serie de efecte asupra carnii si a preparatelor din carne: actiunea antioxidanta, imbogatire a aromei produsului, suculenta si fragezimea acestuia crest, etc. In ciuda acestor beneficii, alimentele afumate prezinta si anumite riscuri pentru sanatate. Cele mai toxice substante din fum sunt dioxinele si hidrocarburile policiclice. Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP sau PAH) sunt cancerigeni genotoxici si pot contamina alimentele in timpul procesului de afumare si a procesului de incalzire si uscare sau prin poluarea mediului (particular pestele si produsele din peste sunt vulnerabile la contaminare).
HAP pot juca un rol in riscul de a dezvolta cancer pancreatic, colorectal si de prostata. Conform studiilor efecutuate HAP s-a observat ca sunt vinovate de aparitia cancerului la animale, dar pan acum este dificil de evaluat efectul acestor substante chimice asupra oamenilor. Cercetarile continua.
O afumare corecta se obtine intr-un focar plasat in afara incintei de afumare, iar pentru afumare se foloseste doar lemne. Fumul generat in acest focar este colectat si transmis in spatiul de afumat printr-o teava.
Comentarii (19):
Greseli de ortografie haloooooo se folosește doar lemne??
Fumul lichid care se aplica pe 90% din produsele din carne si pe carnea in sine ,este f periculos dar ieftin pt producătorii de mezeluri . De ce nu se menționează pe etichete ca sunt afumate cu fum lichid?
Adevarul este ca,,,,in ziua de azi toate tipurile de Afumaturi nu se respecta durata de stat in Saramura si procedeul de afumare.Din timpuri vechi sau preparat mezeluri si afumaturi pentru familie , Taranii au pregatit carnurile in mod corect pentru a le pastra in timpul iernii,ne-fiind frigidere sau magazine de cumpatrare in acele timpuri.Am crescut bine si sanatosi.In ziua de azi macelariile fac preparate la repezeala si cu tot felul de chimicale pentru a fi vindute,deci e bine sa fim atenti la produsul cumparat si data de expirare
F.f.f.f. buuuuuna afumatura srabuni au preparat si mincat sia prins si 90 de ani sanatosi nu ca noi care inghitim carne cu chimicale
"pentru afumare se foloseste doar lemne" Se folosesc, ca "e" mai multe!
Afumarea alimentelor(nu numai a carnii) se facea si in comuna primitiva dupa descoperirea focului.Se pare ca sute si sute de ani alaturi de sarare au fost singurele metode de pastrare timp mai lung a alimentelor!Idioteniile astea cu pericolul afumarii este o inventie si o diversiune.Afumarea necorespunzatoare este riscanta si natura fumului de asemenea nu afumarea in sine!Mai nou "afumarea" se face prin vopsirea cu pigmenti bruni si cu aroma de fum produsi sintetic!Asta este ucigator.intr-adevar!Altfel nu va mai luati dupa alarmisti,.afumati in gospodarie corect produsele si nu veti avea probleme!
,,, HAP s-a observat ca sunt vinovate de aparitia cancerului la animale ''' haha da ele nu maninca carne afumata .Nu incercati sa speriati cititori cu vrajeli,mai bine incurajati ca pe cit e posibil sa manince carne afumata de ei personal nu toate ,,,chimicalele din comert ''' Doamne da minte romanului ,greci,italieni,populatia din Alaska etc.etc .ce maninca ??????
Ofer peste 200 carti noi diferite cu factura si 10% discount fata de editura, din 20 categorii literare in limbile romana, engleza, franceza, maghiara etc.. de la carti pentru copii la romane cu pretentii de ecranizare in USA
www.librariamea.zxq.ro
Cei din ardeal care sunt mari consumatori de afumături ar trbui să fie toți bolnavi să moară pe capete ,noi ne îmbolnăvim dela chimicalele introduse în alimente și băuturi acum 70-80 ani rar auzeai de cancer uni nici nu știau ce este.
Dupa cate stiu eu tot ce este sarat si afumat se chiama pastrama ,salam, carnati ,batog icre etc. etc. etc daca le mananci cu masura si nu ca HAPLEA atunci nu risti nici una din bolile mai sus enumerate . sa fim noi sanatosi ca de la toate popoarele care mananca astfel nu prea am auzit sa abuzeze si sunt longevivi oamenii pe acolo dar manaca si saraturile si afumaturile ca pe ceva pretios si cu deosebit respect si nu se indoapa cu cele de prin magazine ci mananca cu buna masura din cele facute de ei in casa dupa retete bine stiute din stramosi. pofta buna!!!