Folosita ca inlocuitor al permezanului, Pecorino este este numele generic pentru toate branzeturile italiene obtinute din lapte de oaie (“pecora” – oaie), indiferent de zona Italiei in care au fost produse.
Pecorino este o branza specifica Italiei meridionale si centrale, si se obține din lapte de oaie nedegresat. Se poate intalni sub formele: fresco, semi-stagionato sau stagionato.
Este adesea confundata cu parmezanul, desi acesta este obtinut din lapte de vaca. Pecorino are un gust mai intens decat parmezanul, o culoare alba sau usor galbuie si un gust este destul de puternic si sarat, adesea picant.
Cel mai cunoscut fel de Pecorino este varietatea Romano, produsa in mod traditional in Lazio si mai nou, in Sardinia.
Pecorino Romano are si ”Denominazione di Origine Protetta” – DOP, recunoscuta in 1996.
Pecorino Romano are o culoare alb-murdara, o textura fin granulata si un gust sarat, spre picant. Culoarea cojii variaza in functie de varsta branzei si poate avea un strat de protectie din untura sau ulei, interiorul fiind compact.
Locuitorii Romei manancă Pecorino de 1 mai, alaturi de fasolea (fava) proaspat recoltata.
Sortimentul invechit de Pecorino Romano se combina cu pere coapte si miere si se serveste ca desert. Cel mai adesea e folosit in combinatiile de retete de paste.
Una dintre retelele, specifice bucatariei romane, care imbina perfect aceasta branza, este ”Penne all’arrabbiata”.
Comentarii:
Aduceti si la Bucuresti aceasta branza.