Limeta este de fapt o lamaie verde, desi este putin mai mica in dimensiune, mai rotunda, cu o coaja verde, o aroma mai puternica si un suc mai dulce. Desi au mai putina vitamina C, comparativ cu lamaia, are mai mult calciu si fosfor. Lime sau limeta este utilizata in bucatarie, pentru preparate proaspete si acrisoare. O reteta deosebita unde puteti folosi sucul de la lime este cea a spaghetelor cu fructe de mare. Pentru un dulce incercati o inghetata de limeta cu frisca sau un desert cu fructul pasiunii si limeta.
Lamaia... doar cand ne gandim la ea, ne ploua-n gura. Toti o cunoastem dupa culoarea galbena si gustul acru intens, pana la intepator. Lamaia aduce numeroase beneficii organismului, dar ne rezumam la a spune ca sucul unei lamai asigura jumatate din necesarul zilnic de vitamina C.
Cum se folosesc lamaile de catre gospodine sau bucatari? Iata: albesc maioneza, dau un gust acru mancarurilor sau salatelor, inlocuind otetul, sunt nelipsite la mancarurile cu peste. Ca deserturi puteti pregati:prajitura cu lamaie, rulada cu crema lamaie, tarta cu visine, crema de lamaie si bezea, tort cu crema de lamaie, frisca si nectarine.
Ca sa nu confundati lamaia cu lime si invers, trebuie sa stiti cateva caracteristici comparative:
- Lamaia este galbena si are forma ovala in timp ce lime-ul este verde si are o forma rotunda.
- Lime are pulpa mai densa astfel ca, desi are un diametru mai mic decat lamaia, poate avea o greutate mai mare insa produce mai mult suc.
- Lime este mai aromata si mai dulce decat lamaia si este folosita adesea alaturi de lamai in bauturi ca limonada, tequilla, gin tonic sau cocktail-uri.
- Gustul lamaii este mai acru, iar gustul lime-ului are o tenta dulce-amaruie.
Comentarii:
Ambele sunt bune pentru diversele aplicatii.
Si care este mai buna?