Primisem un telefon într-o duminic? rece de iarn? în care mi se anun?au musafiri ?la o cafea?. În Germania când invi?i pe cineva la o cafea acas? la tine, serve?ti ?i o pr?jitur?. Eu nu aveam nici o pr?jitur? în cas? ?i nici nu ?tiam ce a? putea încropi repede. Cl?tilele cu gem nu mi se p?reau potrivite, a?a c? am f?cut repede un inventar al c?m?rii. Aveam 3 mere care z?ceau pe mas? de câteva zile, pu?in? f?in? alb?, pu?in? f?in? integral?, zah?r ?i unt. Fri?c? lichid? am tot timpul în frigider. Praf de copt ?i alune m?cinate r?m?seser? de la Cr?ciun, iar ou? tocmai cump?rasem cu o zi înainte. ?i a?a îmi veni ideea s? fac o pr?jitur? cu mere ?scufundate?, cum v?zusem la cineva.
Ingrediente:
80 gr. alune m?cinate (cred c? ar merge ?i cu nuci m?cinate)
2,5 linguri?e praf de copt
un vârf de cu?it de sare
165 gr. unt moale (dar nu topit)
180 gr. zah?r
5 ou?
5-6 linguri lapte
3 mere acri?oare
250 gr. f?in?
Mod de preparare:
Într-un castron se amestec? bine ingredientele solide: f?ina, alunele, praful de copt ?i sarea.
Separat se amestec? untul cu 160 gr. zah?r ?i se mixeaz? aprox. 10 minute, pân? când amestecul devine ca o crem?. Se adaug? ou?le pe rând ?i laptele ?i se amestec? bine. Se adaug? apoi ingredientele solide ?i se amestec? bine cu o lingur? de lemn sau spatul? (în orice caz nu cu mixerul).
Se înc?lze?te cuptorul la 200°C. Se toarn? aluatul într-o tav? tapetat? cu hârtie de copt. Tava trebuie s? fie înalt?, cel pu?in 3-4 cm, deoarece aluatul cre?te în timpul coacerii.
Se cur??? merele de coaj?, se taie în sferturi ?i se îndep?rteaz? semin?ele. Sferturile de mere se taie în felii sub?iri ?i se a?eaz? peste aluat. Se pudreaz? cu zah?rul r?mas (20 gr.).
Se pune tava la cuptor pe ?ina din mijloc ?i se coace aprox. 30-40 minute. Se poate verifica pr?jitura cu o scobitoare: dac? scobitoarea iese uscat?, atunci pr?jitura e coapt?.
Se scoate pr?jitura din cuptor ?i se las? s? se r?ceasc? în tav?. Se scoate abia când e rece.
Am servit pr?jitura cu fri?c?, iar în fri?c? am ad?ugat ni?te scor?i?oar?, care amintea de s?rb?torile de iarn?. Îmi închipui c? la fel de bine ar merge vanilie, cognac, rom, cafea sau alte arome.