Se coc ardeii, se curata si se scutura bine de seminte. Se pot si spala, daca intampinati niste seminte prea incapatanate . Se trec apoi prin masina de tocat. Vinetele se curata de coaja, se taie in sferturi, pe lungime sau daca sint prea mari, in 8. Se scot, cat putem de bine, semintele.
Se prepara saramura, amestecand toate ingredientele expuse mai sus. Sferturile de vinete se pun, in transe, in saramura . Se fierb 15 minute, timp in care se tot scufunda cu lingura de lemn in saramura.
Se scot apoi intr-o strecuratoare si cand se racesc putin, se storc bine in maini. Intre timp, se pun la fiert alte bucati de vinete. Cand ati terminat de fiert intreaga cantitate de vinete se dau prin masina de tocata carne. Se caleste in 1/2 litru ulei ardeiul macinat cca. 45 de minute, amestecand incontinuu.
Separat, intr-un vas mai mare, punem 1 litru ulei si adaugam vinetele macinate; se amesteca mereu, cca. 1 ora. In oala mare, unde sint vinetele, se adauga treptat, ca la maioneza, cate 2, 3 linguri din compozitia de ardei. Se lasa totul la fiert pentru cca. 2 ore, amestecand des.
Nu se adauga sare sau piper. Se aseaza in borcane fierbinti si se infileteaza, exact ca la zacusca clasica de vinete. Se tin sub paturi pentru 1, 2 zile, dupa care se transfera in camara.
Comentarii:
In ce sens dietetica?! R: In sensul absentei cepei prajite, undite...
Dietetica in ce sens ??