Specific Orientului mijlociu, Za'atar este un condiment care se prepara prin amestecarea unor ierburi (uscate sau proaspete).
Zatarul provine in primul rand din Orientul mijlociu: Irak, Israel, Iordania, Libia, Liban, teritoriile palestiniene, Siria, dar este cunoscut si in Turcia si nordul Africii. El difera ca si culoare si gust in functie de provenienta lui si a componentelor specifice fiecarei tari.
Ca si amestec de condimente poate contine: cimbru, oregano, maghiran, peste care se adauga sare si seminte prajite de susan, obtinandu-se astfel za'atar verde
In Liban zatarul contine si sumac (Otetar mirositor – Rhus coriaria) care ii confera o culoare vanat roscata si un gust acrisor, cunoscut sub denumirea de za'atar rosu.
In functie de tara de unde provine reteta, mai poate contine piper, ocazional zeama de lamaie si naut prajit.
Difera ca si culoare si gust in functie de provenienta lui si a componentelor specifice fiecarei tari, astfel zatarul rosu are un gust mai acru datorita sumacului pe cand cel doar cu cimbru are un gust amarui placut.
Cum se utilizeaza?
- la condimentarea mancarurilor specifice din legume;
- amestecat cu ulei de masline obtinandu-se rezulta o pasta denumita za’atar-wu-zayat folosit ca topping pentru painicile cu susan (ka’ak) sau consumat ca atare cu lipii;
- poate contribui la condimentarea humusului;
- In Israel este utilizat pe pizza;
- il recomandam si pentru asezonarea carnurilor, peste salata de vinete sau crema de branza;
- se poate combina si cu iaurt grecesc.