Untul reprezinta unul dintre cele mai importante produse lactate pentru alimentatie, fiind grasimea de origine animala cu cea mai mare digestibilitate. Se consuma intins pe alte feluri de mancare, ajuta la coacere, la realizarea de sosuri sau pentru prajire.
Cea mai des intalnita forma de unt este cea obtinuta din lapte de vaca, dar se poate obtine si din lapte de oaie, capra, bivolita sau iac.
Dupa continutul in grasime, untul de vaca se prezinta in trei tipuri:
- tipul extra, cu un continut de 83% grasime;
- tipul superior, cu un continut de 80% grasime;
- tipul de masa, cu un continut de 74% grasime.
Dupa caracteristicile organoleptice, untul de masa se sorteaza in doua clase de calitate:
- calitatea I;
- calitatea II.
Cu untul de 60-65% grasime putem sa facem sandvisuri, tot felul de preparate rapide. Untul de 80-82-85% grasime este de cea mai buna calitate, pentru patiserie, pentru prajituri.
Compozitia untului este in principal reprezentata de grasimi 80-82%, apa 15,6-17,6%, proteine, calciu si fosfor (cam 1,2%).
Pe langa faptul ca untul este un aliment natural, acesta reprezinta o sursa bogata si usor asimilabila de vitamina A, necesara imbunatatirii vederii si sanatatii sistemului endrocin, dar si de vitaminele E, K si D. De asemenea, acest aliment este bogat in minerale, in special seleniu, care este un puternic antioxidant. Procentual, untul contine mai mult seleniu decat cerealele sau usturoiul.
Untul mai furnizeaza organismului si iod, element atat de necesar la buna functionare a glandei tiroide. Alaturi de o cantitate apreciabila de acid butiric – necesar colonului, un alt acid gras din unt este acidul lauric – o substanta puternic antimicrobiana si antifungica; contine si alti acizi grasi, care ofera protectie impotriva cancerului.
Apa din compozitia lui este fin dispersata astfel incat aspectul este uniform si uscat.
Untul de vaca, in special cel obtinut primavara si vara de la animalele hranite cu furaje verzi, are un continut mai ridicat de acizi grasi nesaturati, apropiindu-se de compozitia grasimilor vegetale, fapt ce-l face recomandat in alimentatia copiilor si covalescentilor.
Termenul de valabilitate al untului este in functie de tipul de unt si de temperatura la care este pastrat untul de la data fabricatiei. Pe ambalaj se mentioneaza obligatoriu „a se consuma de preferinta inainte de data marcata”.
Untul se caracterizeaza printr-o valoare energetica mare, de circa 7600 Kcal/Kg. Contine acelasi numar de calorii precum margarina. O lingura de unt are in medie 74 de calorii, la fel ca o lingura de margarina. Diferenta consta in continutul de vitamina A si E, compusi pe care margarina nu ii poate oferi organismului nostru.
Stiati ca: Pentru a produce un kilogram de unt ai nevoie de 20 de litri de lapte? Laptele poate fi transformat in unt in aproximativ 20-25 de minute de agitare continua si viguroasa?
Comentarii (11):
Untul se obtine si din lapte. Sigur. In cisternele care colectau laptele pe vremuri, in 2 ore se strangea o galeata de unt.
Cica sa ai incredere in nutritionisti! Azi spun una maine o intorc cu 180 grade, poimaine cine stie ce mai inventa... in functie de moda si de interese (materiale). Pai sigur ca untul e bun, oricum mai bun decat uleiul din comert!
In Romania exista doar 65% si 82% (grasime). Untul cu 65% grasime nu apare in clasificare, ci undeva mai jos .... ca si cum s-a dat copy/paste din cel putin doua surse .... untul e de 3 tipuri ... dar mai exista si al 4-lea :)))))))) Va doresc sa va creasca un pic de creier ....
Mă bucur,sigur untul este mai sănătos decît alte amestecuri pline de chimicale.Am citit un studiu recent potrivit căruia colesterolul crescut este benefic oganismului şi în nici un caz nu este un duşman al acestuia, ci din contră valoarile scăzute atrag atenţia asupra unor probleme de sănătate., de exp. infecţii.Anamaria
Cred ca ar mai fi de adaugat ca este foarte sanatos pt. organism, oricum mult mai sanatos decat un ulei obtinut prin procedee industriale, diluat cu tot felul de diluanti, limpezit cu tot felul de chimicale, subtiat cu apa.... ar mai fi de amintit ca uleiurile presate la rece nu suporta incalzirea la tempreraturi mari si ar mai fi de mentionat ca celulele creierului sunt compuse in mare parte din grasimi sunt si cele mai mari consumatoare de energie din organism
Foarte interesant.Multumesc,petitchef!
Concluzia!!?? Untul este mult mai bun decat margarina si cu un aport vitaminic mai consistent!
Dar care este aportul in colesterol si trigliceride??
Cornel
EXCELENT.CORNELIU P-ONESTI.
Unele se stiu alte le nu!!!
Bravo.10