O supa de prim rang se face usor cu un stock bun. Intrebarea care se pune: stock de legume facut in casa sau cel de la magazin?
Stock-ul de legume nu are o reteta complicata si se poate face cu orice legume aveti la indemana prin camara sau frigider. Stocul de legume se face mai repede decat cel de carne de vita sau pui si nu mai putin aromat. Tot ce trebuie sa faci este sa identifici legumele bune pentru stock, sa le cureti, le pui intr-o oala, le acoperi cu apa si sa le lasi sa fiarba la foc mic. Totul va fi gata intr-o ora si vei avea gata baza pentru supe, pilafuri, tocanite si alte retete. Se recomanda sa nu adaugam prea multe condimente si sare pentru ca acestea pot schimba gustul final al mancarurilor care se vor prepara cu stock-ul de legume.
Calitatea unui stoc de legume depinde de timpul de fierbere (maxim 1h), pentru a extrage aroma maxima din ele si fierberea la foc mic, pentru ca supa sa iasa clara si nu tulbure.
Pentru a gati intr-un mod sanatos si fara prea multe e-uri, avem nevoie doar cateva legume cum ar fi: ceapa, morcovi, ardei gras, rosi, dovlecei, sare si piper. Le punem intr-o oala la fiert si dupa 35-45 de minute strecuram si folosim aceasta zeama. Este mult mai buna si mai sanatoasa decat acele cuburile concentrate din comert si poate fi folosita la foarte multe preparate.
De ce sa alegi stock de legume facut in casa?- pentru ca stii sigur ce legume ai folosit;
- iti concentrezi condimentele in functie de propriul gust;
- alegi singur cantitatea pe care doresti sa o faci;
- si il poti pastra la frigider sau la congelator;
- fara potentiatori de aroma (ex. glutamat de sodiu);
- fara coloranti;
- legumele fierte pot fi pastrate pentru o ciorba sau supa crema de legume.
Comentarii (13):
Au gust ff bun si o aromă minunată. Si culoarea supei are o culoare frumoasă.
Unii se straduiesc (dupa puterile lor) sa faca mai frumoasa viata semenilor sai. Altii stau in curte si latra la cei ce trec pe drum!
Vitaminele se distrug la o temperatura mai mare de 60 grade. Vrei vitamine? Faceti salata de cruditati sau similar.
Și eu fac din legume fierte dar le pasez și cu apa în care a fiert faci o supă cremă mai pui puțin chimen și gata supa.
O idee excelenta!.....folositoare si sanatoasa!!
Cornel
Perfect pt orice,este bine sa o ai mereu in casa.
Of!!!
Legume aromate ar fi pastarnacul , patrunjelul si telina.Obligatoriu la acest concentrat de legume ar fi radacinoasele toate si cartofii.Si eu le pasez si fac crema care este delicioasa. Pe langa aceste legume obligatorii se pot adauga dupa gust si altele:praz, conopida, dovlecel, fasole boabe crude...ce este de sezon si ai in casa.Nu-i necesar sa le fierbi o ora ....cu ce vitamine mai ramai?
De ce să arunci ce este mai bun ,scoți toate legumele le pui într-un bol le pasezi și le pui înapoi în apa rămasă mai pui 1/2 linguriță de chimen și faci supă cremă de legume.
Putina ortografie nu ar strica sa inveti si ceva mai multa cunoastere. Ex:
1. Plurarul de la rosie este ROSII si nu ROSI (papucii tai pot fi rosi sau, ma rog altceva),
2. Daca cineva ti-a spus ca sarea si piperul sunt legume, iti recomand sa il dai judecata pentru "informatie tampita" si vei castiga.
3. In rest ... totul este aiurea si "minunat" de parca tocmail ai descoperit cum se face un "stock". Ma mere, mi-e rau, sarurile! Asta de la "Nenea Iancu"
Pofta buna
Sanatoasa