Kiwi este un fruct mic, de aproximativ 7-10 cm lungime si o greutate in jur de 80-100 g. Miezul verde, aproape cremos, cu un gust revigorant, aminteste de capsuni, pepeni si banane, dar cu propriul gust, unic dulce.
Fructele kiwi pot oferi mult mai mult decat un fler tropical intr-o salata de fructe. Aceste delicii de smarald contin numerosi fitonutrienti (care reparara ADN-ul, actioneaza ca protectie impotriva unor forme de cancer si functioneaza ca antioxidanti), iar semintele de kiwi sunt cele ce incorporeaza toti nutrientii: proteine, vitamine, minerale.
De ce sa le consumam? Pentru ca:
- contin mai multa vitamina C decat o portocala! O portie de kiwi ofera corpului 230% din DZR de vitamina C, care ajuta la vindecarea ranilor, creste absorbtia de fier, si stimuleaza sistemul imunitar;
- ofera 16% din necesarul zilnic de fibre si au rol in prevenirea constipatiei si a unor forme de cancer;
- ofera 10% din necesarul zilnic de acid folic, care este important pentru femeile insarcinate si functioneaza pentru a produce celule rosii din sange;
- ofera 10% din DZR de vitamina E si scade riscul de boli de inima.
Cum aleg un kiwi? Uita-te dupa un fruct care este grasut si parfumat, fara nici o echimoza sau riduri si usor ferm.
Ce se intampla daca am ales un fruct care nu e copt? Kiwi se coc rapid atunci cand sunt plasate fie intr-o hartie sau punga de plastic impreuna cu o banana. Cu toate acestea, odata ce acestea sunt coapte, pastrati-le departe de alte fructe, intrucat se vor strica mai repede!
Cat timp sunt bune kiwi dupa ce le-am cumparat? Kiwi coapte pot fi pastrate in frigider pentru 1-2 saptamani.
Se poate manca coaja? Ei bine, DA, dar se spala cu atentie pentru a elimina pesticide nedorite! Frecati-l un pic pentru a elimina puf-ul. Coaja ofera de fapt cele mai multe fibre!
Cat inseamna o portie de kiwi? ½ ceasca sau 1 kiwi mijlociu.
Cateva idei de servire rapida:
- Fructele kiwi sunt atat de delicioase incat pot fi consumate ca atare. Decojiti-le cu un cutit si taiati-le felii! Adaugati kiwi la salatele verzi!
- Serviti kiwi si capsuni taiate felii, amestecate cu iaurt;
- Amestecati felii de kiwi, portocale si ananas pentru a face chutney, care poate fi servit ca o garnitura alaturi de carnea de pui sau peste;
- Fructele kiwi au un gust minunat iar datorita culorii sunt utilizate cu succes in tarte de fructe sau ca decoruri la torturi.
Comentarii (11):
Forte bune , nu te saturi de ele
Eu , maninc zilnic Kiwi fruct din gradina mea din N.Z.
Multumesc,petitchef,pentru informatii.
"Fructele kiwi" De ce trebuie sa mai spui si fructele, daca erau mere nu spuneai "fructele mere".
Smaraldul este un mineral care cristalizează în sistemul hexagonal; culoarea verde este dată de ionii de crom și vanadiu. Este un alumosilicat de beriliu din grupa pietrelor prețioase. Smaraldul se poate confunda (lucru ce ușurează înșelătoria) cu turmalina, cu dioptazul sau cu sticlele colorate.
Nu are cu kiwi nimic de-a face, nici macar culoarea!
F.bune,sanatoase
Esti tare bucatare
Folosim kiwi,f.bune
Excelent
Excelent