Alegerea unui storcator pare simpla, dar de fapt este complicata. Storcatorul trebuie ales in functie de ceea ce vrei sa faci/sa obtii cu el. Inainte de a cumpara un storcator, evaluati necesitatile dvs.
Pe piata exista o multitudine de storcatoare, unele sunt mai potrivite decat altele pentru a obtine sucuri din fructe/legume/verdeturi. Totusi, de retinut, ca nu exista storcatorul perfect, care sa stoarca orice leguma, fruct sau verdeata cu aceeasi eficienta si calitate.
De ce? Pentru ca soiurile de fructe si legume au proprietati diferite. Fructele au celule cu pereti mai moi si necesita un procedeu de extractie a sucului mai bland. Unele fructe (mere, pere, pepenele) se pot stoarce cu tot cu coaja, altele, nu. Citricele (portocale, mandarine, grapefruit) care au o coaja amaruie, daca vor fi stoarse cu tot cu coaja, se va obtine un suc prea amar pentru a fi baut.
Pe de alta parte, legumele au fibre si celule cu pereti mai duri care necesita o stoarcere mai agresiva, comparativ cu cea a fructelor.
Sunt 2 tipuri de baza de storcatoare: cele cu viteza redusa de stoarcere (prin presare) si cele centrifugale. Ambele produc suc in mod diferit, insa diferenta este la gust si posibilitatile de pastrare.
Dupa ce va cunoasteti preferintele – ce anume, cat de des si ce cantitate veti dori sa storceti, sunteti gata sa alegeti tipul potrivit de storcator.
- Centrifugale – Aceste storcatoare se caracaterizeaza prin viteza. Pot foarte rapid sa produca suc din legume si fructe, cantitatea obtinuta este suficienta, dar sucul trebuie baut imediat dupa preparare. Unele ingrediente sunt dificil de stors.
- Cu un singur ax melcat - Sunt storcatoare universale, mai lente decat cele centrifugale, care cu usurinta proceseaza o gama larga de ingrediente. Se caracterizeaza prin silentiozitate. Intretinerea este foarte usoara iar sucul obtinut este excelent.
- Cu doua axe melcate - Sunt cele mai potrivite pentru stoarcerea verdeturilor si radacinoaselor dure, precum si a ingredientelor obisnuite, mere, citrice, struguri. Desi sunt mai pretentioase intrucat intretinerea lor dureaza mai mult, randamentul si finetea sucului sunt uimitoare.
- Mecanice – sau vechea masina de tocat, care prin schimbarea sitelor si a cutitelor poate fi o alegere excelenta pentru stoarcere ocazionala. Daca nu va deranjeaza productivitatea scazuta, obtineti aceeasi calitate de suc ca si la storcatoarele presare. Fiti pregatiti pentru cateva exercitii, stoarcerea necesita ceva forta.
Nu uitati:
- Nu exista un storcator universal!
- Fiecare tip de fructe sau legume este diferit (dur/moale/suculent) si potrivit pentru un anume tip de storcator.
- Alegeti storcatorul in functie de primele cerinte.
- Nu confundati storcatorul cu blenderul.
Comentarii:
Buna seara! Eu am ales bosch! Am cumparat acest produs avand nevoie de un storcator de fructe de calitate. Acesta are mai multe functii incat imi permete sa fac suc de fructe dar si de legume, legume tari si chiar si nuci, sau eructe congelate. Are un con de scurgere care previne picurarea, este foartesilentios, asa ca il pot folosi si in timp ce bebelusul doarme. Este bra free si se curata foarte usor, componentele demontabile se pot pune si in masina de spalat vase. Sunt foarte multumita pentru ca pot alege dintre cele trei filtre si pot face suc clar, suc cu pulpa sau sorbet. Este perfect pentru nevoiele mele!
https://2get.ro/product/mesm731m
Eu su separ nimic din rosii, nici pielitza, nici samburii. Folosesc o masina electrica de tocat care marunteste pielitza.
Daca vreau sa obtin pasta de rosii(bulion) ce fel de storcator sa folosesc? am incercat cu unul cu centrifuga dar stoarce doar suc, pulpa rosiei ramane cu coaja si semintele la un loc