Cunoscuti din cele mai vechi timpuri atat ca leguma si planta medicinala, napii sunt folositi astazi in diverse preparare culinare: se pot adauga in ciorbe, in loc de cartofi, se pot fierbe in apa sau pe aburi, se pot coace si praji, se pot servi cu diferite sosuri sau, pur si simplu, cu unt sau smantana. De la napii se utilizeaza in special radacinile si uneori frunzele.
Napul este o planta erbacee anuala sau bienala din familia Brassica rapa. Radacina seamana cu una de ghimbir, dar consistenta este asemanatoare cu cea a guliei, cu un gust dulce-picant si racoritor. Frunzele de napi au gust asemanator mustarului. Sunt preferate frunzele mici, cele mai mari avand un gust usor amarui.
Napii sunt universali si in bucatarie. Gospodinele pricepute ii adauga in ciorbe, in loc de cartofi, ii fierb, ii coc si ii prajesc, ii servesc cu diferite sosuri sau, pur si simplu, cu unt sau smantana. Din ei se prepara tocane si sunt potriviti si pentru salate.
Datorita carbohidratilor au tendinta de a deveni prea moi la fierbere, dar isi pastreaza textura cand sunt preparati la abur. Sunt foarte potriviti in supe sau ciorbe, avand si o aroma deosebita. In cazul prepararii lor, se recomanda sa ii taiati cubulete si sa ii fierbeti cateva minute (6-10 minute).
Cu napi cruzi sau fierti (amestecati cu varza murata, ceapa verde si marar) se umplu placintele si coltunasii. Taiati felii si uscati in cuptor, napii inlocuiesc biscuitii. Se pot mananca cu lapte, ceai sau compot. Deoarece este usor absorbit de organism este recomandat pentru dieta bebelusilor.
Comentarii:
Napi iti dau prin gard
Greșeală jenanta... de ce nu ștergeți articolul?
Ce usor putem critica si denigra pe cineva !! Eu cultiv napi porcesti , si toamna ii fierb si ii razuiec si ii amestec cu sfecla rosie tot asa fiarta si razuita , lle condimentez si le pun in borcane , Superrr de bun iarna ca si muratura , si fac asta de ani de zile .
A-ți făcut o confuzie mare, dar care vad că se face frecvent pe net. Nu confundați napul Brassica Rapa var. Rapa nabul suedez, nemțesc, turcesc, etc. cu topinamburul ( Heliantus Tuberosus) sau napul porcesc, deoarece napul porcesc nu prea se poate prepara, mai ales la ciorbe si salate, pentru că este fibros, si apos, daca se fierb tăiați cubulețe iese așa ceva ca o voma de pisică cu gust relativ și aspect deloc plăcut. Am preparat nap porcesc, nu este potrivit, doar dacă faci cipsuri din el, este ok. Napul turcesc, cel suedez în schimb se pretează la rețetele mai sus expuse, de aceea recomand prudență, totuși sunteți un site destul de bun cu retete bune, nu aș vrea să-mi pierd încrederea în voi pentru că văd că nu testați rețetele. :) Mai ales că în fotografie a-ți arătat tuberculi de topinambur Heliantus tuberosus și în cuprinsul sfaturilor pomeniți de Brasica Rapa.
Ar fi fost bine , ca dupa articol, sa dati o reteta cu napi.
INCERCATI SA SPUNETI REPEDE: "Napi iti da prin gard". Apoi mai vorbim...