Camembert este, fara indoiala, una dintre cele mai cunoscute branzeturi frantuzesti. Este considerat un simbol al patrimoniului gastronomic francez alaturi de bagheta de paine.
Una dintre povestioarele despre descoperirea accidentala a Camembert-ului spune ca, a fost creeata de catre Marie Harel, in Normandia, Franta, in anul 1791, din lapte crud sub indrumarea unui preot venit din Meaux (unde se producea branza Brie).
Camembert este o branza cu consistenta moale si crusta de mucegai, avand forma rotunda, de culoare alba, preparata din lapte de vaca.
Productia de Camembert s-a dezvoltat puternic o data cu inaugurarea linii de cale ferata dintre Paris si orasul normand Caen. In anul 1890, inginerul Jules Charrel inventeaza o cutie de lemn pentru a proteja branza Camembert in timpul transportului, ceea ce condus la o crestere substantiala a vanzarilor.
Denumirea de origine controlata (DOC) „Camembert din Normandia” a fost creata in 1983 pentru a proteja productia in Normandia dar si metoda traditionala de preparare a branzei, din lapte crud si modelarea cu polonicul. Aceasta protectie a fost extinsa in anul 2009 in toata Uniunea Europena printr-o denumire de origine protejata (AOP).
Camembert-ul poate fi folosit in multe feluri in bucatarie, de la aperitive, salate sau sandwich-uri la deserturi. Una dintre calitatile Camembert-ului consta in faptul ca are un gust bun daca este servita la temperatura camerei. Fiind o branza moale, cremoasa, poate fi usor intinsa pe paine. De asemenea, ea se potriveste in platourile cu fructe si nuci.
Daca vrei sa servesti o bautura alaturi de o branza Camembert, alege un vin rosu deschis, cum ar fi Beaujolais, St. Emilion, St. Estephe sau in mod traditional, un pahar de cidru Normandia.
Comentarii:
Scumpa ,dar foarte buna