Lasagna-reteta traditional italiana

Lasagna-reteta traditional italiana
Felul principal
Ușor
6 h 20 m

Ingrediente

8

Preparare

Preparare20 min
Gătire6 ore
  • Se incepe cu prepararea sosului Ragu.Caliti ceapa, usturoiul si carnea in uleiul de masline, incercand sa separati carnea pe cat posibil. Adaugati rosiile si sucul de rosii si inca putina apa, cam 100ml. Lasati sa fiarba la un foc mic-mic, minimum 50 de minute, dar este foarte bine sa o faceti pentru aproximamtiv 3-4 ore.Nu te speria, ca nu trebuie sa stai langa cratita, ci doar sa te uiti din cand in cand la ea si eventual daca scade foarte mult se adaugi putina apa calda pentru completare. Este cam ca la zacusca in care toate ingredientele sunt facute dar ea se tine pe foc mic pana capata gustul acela bun si se “leaga”. La final carnea trebuie sa fie foarte fiarta iar sosul are o consistenta groasa. Eu nu ma pot abtine sa nu gust sosul acesta cu un dumicat, 2, 3 de paine inainte sa incep constructia lasagnei. Inainte de a stinge focul adaugati sarea de mare, piperul proaspat macinat si 100 ml lapte dulce si se mai tine inca 5 minute pe foc. Ii da cremozitate sosului, chiar daca pare ciudat si iti pot spune ca e conform traditiei Bolognese.


    Sosul Bechamel
    Se topesc intr-o cratita 100 g de unt se adauga 100g faina si usor usor, ca la ciulama (daca nu ai facut ciulama,nu-i o problema, doar pui lapte si amesteci cu telul cu rabdare),la foc mic, pana capata o consistenta de smantana.Se adauga nucsoara care ii confera o aroma deosebita care se potriveste foarte bine cu finetea laptelui si cu gustul de unt.
    Acest sos este singurul component care trebuie sa stai langa el tot timpul prepararii lui, dar nu dureaza mai mult de 10-15min.

    Intr-o tava de cuptor, cu margini inalte dar nu foarte mare, incepeti sa ”randuiti” sosurile si foile de lasagna dupa cum urmeaza: primul strat este de sos ragu, se intinde bine de tot pe toata suprafata tavii, se adauga sos alb apoi se pun foile de lasagna asfel incat sa acopere si ele suprafata tavii.Continuati cu sosul bechamel, sosul ragu, foaie de lasagna, sos bechamel, sos ragu.....3 straturi de foi de lasagna sunt suficiente.Ultimul strat este de sos bechamel care se presara cu parmezan si se va rumeni foarte frumos la cuptor.
    Se tine la cuptor timp de 40-45 de min la foc potrivit pana se rumeneste.
    Tips
    Este o mancare potrivita unei mese mai speciale in familie sau cu prieteni apropiati, este un “piatto unico” adica felul principal, precedat de niste antipasti si urmat de un desert lejer si o cafea tare. Se serveste calda, dar sa stii ca atunci cand este abia scoasa din cuptor nu va arata in farfurie ca in poza, ci se va “pravali”, asa ca asteapta 10min dupa ce ai scos tava din cuptor inainte de a o da la masa. Vinul este un prieten bun a lasagnei cu carne si e bine sa fie rece si sec.

Punctează această reţetă

SSmart Gourmet

Întrebări

Buna ziua poate nu vreau sa printez ,doar sa o downloadez,in caietul cu retete in format electronic si cum?

Salut! habar nu am cum! O poti printa, ca nu e nicio problema de pe blogul meu. dai copy/paste intr-un word, salvezi si print. http://fantasia-gourmet.blogspot.ro/2010/07/lasagna-cu-carne_27.html. ai aici link-ul exact, pentru reteta. bafta si pofta buna!:)

Poze cu rețata gătită de membri

Comentarii

Punctează această reţetă:

  • pagina 1 / 7

SABINA

Este grozava!

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

E wow !

am gătit această rețetă
abuz

Cristina M

Am pregătit prima oară lasagna după această rețetă şi a ieşit pe gustul întregii familii. Este delicioasă!

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Mie mi-a reusit

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Delicios!

am gătit această rețetă
abuz

ank_lungu

Foarte bun. Un singur "sfat" as avea legat de sosul Bechamel: la mine a durat mai mult (vreo 40 de minute) si asta pentru ca am amestecat toata faina cu tot laptele rece. Separat am topit untul, iar apoi am adaugat tot amestecul de lapte si faina. Am amestecat continuu, pe foc mic, mai intai mai usor, iar cand a inceput sa se ingroase, am amestecat mai energic. Nu au iesit cocoloase. :)

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Cred ca este cea mai originala reteta.exact asa se prepara

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Excelenta!

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

SUPEER

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Inainte de toate .nu se pune usturpo ,nu se pune rosii taiate ,carne de porc,cimbru,nucusoara si altele.si de ce spun asta pentru ca ai spus lasagne italiana nu este mai degraba inventie romaneasca ce naiba le incurcati????

am gătit această rețetă
abuz
  • pagina 1 / 7