In general, eu fezandez vanatul, poate intrun mod special. Prima data, il eviscerez si il las in pene 3-4 zile la rece si eventual in bataia vantului. Deci ii fac o fezandare naturala. Trec apoi la fezandarea artificiala in modul meu propriu.Nu-l pun in toate tipurile de bait care exista in literatura de "specialitate". A constatat ca aceste tipuri de bait, schimba un pic gustul carnurilor de vanat. Si asta-i un mare "pacat. E pur si simplu, fierb vanatul in oala sub presiune si in apa cu diferite ingrediente, de mai multe ori pana ce carnea devine moale si frageda.
Abia dupa aceea o supun prelucrarii finale, in functie de ce vreau sa "scot" din preparat.Pentru fazanul nostru, a pus la fiert in oala sub presiune in apa cu sare si a adaugat o ceapa. Cantitatea de apa folosita a fost atat cat sa acopere fazanul.
Cand aburii de la supa din Kukta au "rabufnit", dam focul mai mic si lasam sa fiarba sub presiune la foc mic timp de o ora E timpul sa scoatem fazanul iar supa obtinuta o punem deoparte pentru etapa urmatoare de preparare.Lasam fazanul fiert sa se odihneasca. Cand nu mai e asa de fierbinte, asezonam cu sare si piper si pe exterior si pe interior. Il lasam dinnou sa se odihneasca.Intre timp punem la topit 2 linguri de unt. Cu untul topit ungem cu o pensula tot fazanul bine-bine.
Invelim cu bacon fazanul si ca sa nu cada de pe el, folositi cateva scobitori pentru al fixa. E timpul sa-l punem in cuptor, pe care l-am incins la 180ºC. Folosesc foarte des in ultimul timp "punga magica" pentru ca ofera o fragezime carnii, fara sa o usuce. Deci fazanul si baconul cu care a fost invelit, il punem in punga, punem punga in tava si introducem la cuptor. Nu uitati sa perforati cu o scobitoare punga in cateva locuri, ca sa n-aveti surpriza ca "pocneste".
Lasam la cuptor circa 30 de minute .E timpul sa ne ocupam de sosul de struguri.Pregatim o tigaie in care punem restul de unt. Spalam bine strugurii si ii lasam la scurs si cand untul s-a topit punem boabele la inabusit. Puneti zaharul pudra si stingem amestecul cu coniac. Lasatii cateva minute pe foc, pana se inmoaie putin strugurii si alcoolul din coniac se evapora.
Punem sosul intro cratita curata. Adaugam smantana de gatit, amestecati bine pentru omogenizare si mai lasati pe foc, pana mai scade sosul. Fazanul din cuptor e gata. Asa ca il scoatem din punga magica. Sosul a scazut si el si nu mai avem de facut decat sa introducem fazanul cu banon in cratita cu sos si reintrodus in cuptor, dar de data asta selectat pe gril, pentru a-l rumeni usor.
Acum putem sa punem supa de fazan peste struguri. Lasati 2-3 minute sa dea in clocot si zdrobiti strugurii . Strecurati pasta obtinuta printro sita si pastrati sosul. Pielita si samburii de la struguri le puteti arunca. Il lasam la gril maxim 10 minute. Dupa expirarea timpului de coacere la gril, scoatem fazanul si sosul pe o farfurie termorezistenta si il ducem pentru servire. Nu ne ramane decat sa-l servim in farfurie! Taiem pieptul, picioarele, aripile, le montam in farfurii si stropim cu cat mai mult sos delicios de struguri. Strugurii pastrati pentru ornare vor fi pusi si ei in farfurii.
Comentarii:
Super
Cu asemenea "retete" ramai... de fazan!
Sigur voi face aceasta reteta azi am curatat 5 fazani
Naspa