Petitchef

Dorada cu sos de rodii

Dorada cu sos de rodii

Sper s? nu v? uita?i la poza de început cu mult? aten?ie! La cum arat? pe?tele, parc? a? fi mâncat un Pirania fioros! Uita?i-v? ce din?i are ?i practic, forma capului e hidoas?! Dar s? trecem peste asta ?i s? ave?i încredere în mine, când v? spun c? sigur e unul din cei trei pe?ti dorada, achizi?iona?i ast?zi! Hihihi!
Deci, trecem la lucruri mai serioase ?i începem:

O re?et? deosebit de gustoas? ?i chiar foarte aromat?. De provenien?? oriental? (folosit? mai ales în Israel), apreciat? în general de popoarele unde rodia cre?te în voie ?i e considerat? simbolul virtu?i.
Dorada Regal?, cum i se spune acestui pe?te la noi în ?ar?, este un pe?te cu o carne ferm?, dulce, aromat?, un pe?te cu foarte pu?ine oase, cu o carne alb? ?i slaba, tocmai bun? pentru astfel de preparete.
O re?et? perfect s?n?toas?, mai ales c? prin folosirea rodiei ?i a ierburilor aromatice, acestui preparat i se aduce un plus de arom? ?i distinc?ie aparte.

Ingrediente pentru 3 persoane:
3 pe?ti Dorada (de circa 400g fiecare)
5-6 linguri de sos de rodii
½ de can? de sâmburi "gra?i ?i cop?i" de rodie
1 ceap? ro?ie mic?, tocat? m?runt
3-4 c??ei de usturoi, toca?i m?runt
½ de l?mâie, sucul de la
¼ de linguri?? de coaj? ras? de l?mâie
12-15 frunze proaspete de busuioc, tocate m?runt
1 linguri?? de sos Tabasco (sau dup? preferin??, mai mult sau mai pu?in)
2-3 linguri?e de zah?r
100 ml de ap?
sare de mare, proasp?t m?cinat?
piper negru proasp?t m?cinat

Cred c? nu trebuie s? v? mai amintesc, c? primul lucru care trebuie s?-l facem, este s? cur???m pe?tele de solzi ?i de organe (inclusiv s? scoatem urechile),s?-l sp?l?m bine ?i s?-l ?tergem pe prosoape de hârtie.
Crest?m de câteva ori, pe fiecare parte pe?tele, cu un cu?it bine ascu?it ca s? p?trundem în carne cât mai adânc posibil.
Asezon?m cu sare ?i piper proasp?t m?cinat fiecare parte a pe?telui, inclusiv interiorul lui.
Trecem la "marinarea" pe?telui. Folosim 2 linguri de sos de rodii întrun bol mic ?i o pensul? de buc?t?rie, pentru a unge cât mai bine carnea (pielea exterioar?), dar mai ales dorim ca acest sos de rodii s? p?trund? în crest?turile f?cute în carne. Sosul de rodii va fr?gezii carnea de pe?te ?i îi va da o arom? deosebit?.
Dup? ce am uns pe?tele cu sosul de rodii peste tot, folosim folii de aluminiu pentru a "împacheta" pe?tele ca s? stea la marinat ?i apoi s?-l punem la copt în cuptor.

Foaia de aluminiu, o ungem bine cu ulei de m?sline pentru ca, pe?tele s? nu se prind? de ea în timpul coacerii. Rul?m folia peste pe?te ?i o închidem cât mai ermetic posibil. Uleiul, sosul de rodii ?i zeama care o las? pe?tele la copt, ar trebui s? se amestece ?i s? se infuzeze între ele. Va rezulta un grozav sos, pe care îl vom folosi pentru aromarea produsului.

În acest stadiu, l?s?m pe?tele la marinat maxim 3 ore (minim 1 or?).
OK! Marinarea e aproape gata! Incingem pân? atunci cuptorul la 180ºC. Introducem tava cu pe?tii no?tri în cuptor pentru minim 45 de minute.


Acum e timpul s? ne ocup?m de sosul pe care o s?-l folosim pentru garnisirea pe?tilor. Ca atare, încingem la foc mediu ulei de m?sline ?i rumenim ceapa ?i usturoiul, cam 1-2 minute.


Ad?ug?m apa, sosul de rodii r?mas, coaja ras? de la l?mâie, zeama de la l?mâie ?i sosul de Tabasco. Amestec?m bine ?i l?s?m s? scad? ?i s? se îngroa?e pu?in.


Sosul sc?zut ?i îngro?at, îl strecur?m printro sit? ?i îl repunem pe foc mic ?i mai l?s?m la sc?zut, dar foarte pu?in! Dac? e nevoie, mai ad?ug?m pu?in? ap?, pentru a da o cantitate mai mare de sos ?i o vâscozitate mai mic?.


Busuiocul sp?lat ?i scurs de ap?, îl t?iem m?runt.
Din rodie, scoatem semin?ele zemoase, circa ½ de can? ?i când lu?m tigaia de pe foc, ad?ug?m busuiocul ?i semin?ele de rodie în tigaie ?i omogeniz?m bine.
Acum e momentul s? gust?m sosul. ?i în func?ie de cum am vrea s? ias?, mai ad?ug?m sos Tabasco, zah?r sau sos de rodii. Echilibr?m astfel aromele ?i gusturile dulce-iute-acru, dup? gustul fiec?ruia!


Au trecut cele 45 de minute de copt a Doradei în cuptor. Scoatem pe?tele din cuptor, despachet?m din folia de aluminiu, punem pe?tele copt în farfurie, turn?m peste el zeama care a rezultat în timpul coacerii ?i turn?m sosul de rodii preg?tit anterior.
Drept garnitur?, eu am folosit (?i cred c? merge foarte bine combina?ia asta), ceap? pr?jit? în bere!


Dorada cu sos de rodii ... Done!


POFT? BUN?!











Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Dorada în lapte de cocos
Dorada în lapte de cocos
2 porții
1 h 20 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Malai kofta vegan: chifelute de naut cu sos indian
Malai kofta vegan: chifelute de naut cu sos indian
3 porții
35 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Paste cu sos si ton
Paste cu sos si ton
3 porții
23 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Tofu marinat în sos de soia, muștar și coriandru
Tofu marinat în sos de soia, muștar și coriandru
2 porții
1 h 10 m
Foarte ușor
5 / 5

Articole conexe

Salata de fructe, desertul perfect! Salata de fructe, desertul perfect! Romesco - sos spaniol de ardei rosii Romesco - sos spaniol de ardei rosii Sriracha sos – sosul de ardei chili Sriracha sos – sosul de ardei chili

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează