Rulada: cuptorul se incinge la 200 grade C.Se separa ouale; albusul se bate cu apa rece si zaharul. Se inglobeaza galbenusurile si esenta.
Faina se cerne si se amesteca impreuna cu migdalele macinate si se inglobeaza in compozitie, alaturi de coaja de portocala glasata si tocata.
Aluatul se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt si se coace 12 minute. Se rastoarna apoi pe un prosop presarat cu restul de zahar (50 g.). Se unge cu gem si se ruleaza in prosop. Se lasa la racit.
Pandispan: urmati pasii din reteta, folosind doar 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri ulei, 4 linguri faina sau folositi blatul preferat, de preferinta mai subtirel.
Forma recomandata de reteta este una cu diam. de 28 cm. dar daca nu aveti una folositi una de 26 cm, reducand cantitatile cu inca un ou, o lingura, etc.
Veti folosi, asadar, 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri ulei si 3 linguri faina la prepararea pandispanului.
Rulada si pandispanul gata: Se taie rulada in felii groase de cca. 1 cm. La forma de 26 cm. veti obtine12 ruladute, iar la cea de 28 cm, probabil 16 bucati nu puneti la socoteala capetele ruladei, care se evapora primele.
Se aseaza blatul de pandispan, care se insiropeaza cu suc proaspat de portocale, direct pe platoul de servit. A facut asa, si era sa raman fara el Tortul este foarte "firav" din cauza cremei, asa ca nu se recomanda sa-l manevrati excesiv. Se pune, asadar, in jurul tortului inelul detasabil. Se aseaza ruladele imprejurul tortului.
Se prepara crema: se storc 4 portocale si lamaia. In suc se amesteca esenta, zaharul si iaurtul . Gelatina se inmoaie in apa rece cat sa treaca bine peste, se scurge cand se umfla si se dizolva la bain-marie sau la microunde. Nu o lasati sa fiarba, deoarece isi pierde proprietatile de inchegare . Se adauga 2, 3 linguri din compozitia cu iaurt in bolul cu gelatina si amestecati. De-abia apoi adaugati toata gelatina in crema.
Se da la rece cca. 20 de minute, timp in care se bate frisca .Se scoate crema de la frigider si se omogenizeaza frisca batuta. Crema rezultata se aseaza in mijlocul tortului si se niveleaza, daca e cazul.
Se acopera tortul cu folie de bucatarie transparenta si se lasa la frigider pentru minim 2, 3 ore. Se scoate apoi inelul. Se bate frisca si se orneaza fiecare rulada cu spritul de ornat. Se aseaza flori de mar intre rulade si cate un boboc in floare pe fiecare avelina de frisca.
Se spala portocala bine, se sterge si se taie felii subtiri. Se aseaza, cat mai decorativ, in centrul tortului. Pentru voi toti, un strop de culoare. Marul nostru din gradina, extrem de generos.