Un adevarat deliciu cu ciocolata, frisca si visine. Tortul “Padurea neagra” este un desert german, rafinat, potrivit pentru o aniversare sau petrecere. Combinatia de gusturi si arome sigur te va face sa iti doresti inca o felie!
Blatul: Puneti ouale si zaharul intr-un castron si bateti la viteza maxima timp de 5 minute. Amestecul trebuie sa se tripleze in volum.
Se cerne amestecul de faina si cacao si se incorporeaza usor cu amestecul de oua. Aveti grija sa nu lasati faina in partea inferioara a bolului. Ungeti o forma de copt de 18 cm cu unt, varsati compozitia in ea si gatiti timp de 20 de minute la 180° C. Lasati sa se raceasca.
Siropul de cirese : Puneti apa si zaharul intr-o cratita, puneti pe foc si lasati sa fiarba. Adaugati ciresele congelate si amestecati. Lasati pe foc pana cand amestecul incepe sa fiarba. Ciresele ar trebui sa fie doar un pic patrunse pentru a-si pastra forma.
Apoi adaugati kirsch la amestecul inca fierbinte si amestecati. Lasati sa se raceasca.
Montarea: Pe un disc aurit (sau vas de servire) puneti cercul in mijloc si in interiorul cercului puneti banda de acetat pentru a facilita demonarea. Taiati blatul in jumatate si asezati jumatatea superioara in centrul cercului.
Se scurg ciresele de sirop. Siropul se colecteaza intr-un vas si cu el se insiropeaza blatul. Insiropati bine blatul.
Crema chantilly: Intr-un castron puneti smantana pentru frisca (atentie trebuie sa fie foarte rece), zaharul pudra si semințele de la vanilie. Bateti cu mixerul la viteza mare.
Folosind un posh umpleti marginile din jurul bratului cu crema si apoi acoperiti blatul cu crema aproximativ 1 cm.
Adaugati ciresele scurse. Luati baza tortului si intoarceti-l pentru a avea fundul tortului deasupra. Apasati usor pana cand crema iese pe lateral.
Insiropati si blatul de deasupra. Daca va mai ramane sirop, nu va facetii griji ca este normal. Apoi acoperiti cu crema chantilly pentru a umple cercul.
Folosind o spatula, nivelati varful tortului, apoi puneti-l in frigider aproximativ o ora. Dupa acest timp, scoateti cercul si banda de acetat care inconjoara tortul.
Banda de cicolata: Se topesc 60 de grame de ciocolata. Taiati o banda de acetat la dimensiunea exacta a circumferintei (62,8 cm). Se toarna ciocolata pe toată lungimea benzii si cu o spatula se intinde ciocolata astfel incat sa acopere toata banda. Tehnica este vizibila in videoclipul din partea de jos a acestei retete.
Ridicati cu grija banda de ciocolata, nu puneti degetele pe ciocolata, apoi plasati cu grija in jurul tortului. Puneti in frigider aproximativ 15 minute, astfel incat ciocolata sa se intareasca.
Intre timp, pregatiti decorul de ciocolata: luati restul de 60 de grame de ciocolata si razuiti-l cu un curatator de legume. Scoateti tortul din frigider si dezlipiti banda de acetat din jurul lui. Ciocolata trebuie sa ramana lipita de tort.
Se presara ciocolata deasupra cremei chantilly, astfel incat sa se acopere bine.Pudrati cu zahar pudra.
Ciresele: le puteti inlocui cu visine in sirop sau cirese proaspete daca este sezonul Kirsch: Noi am pus putin alcool, dar daca va place putin mai intens, dublati cantitatea de kirsch. Chantilly: aveti grija la temperatura ambientala cand faceti acest desert. Chiar daca este foarte rece, crema nu se umfla daca este prea cald. In acest caz adaugati un pic mascarpone pentru a stabiliza crema. Nu aveti un cerc de coacere? Puteti utiliza optional cercul unei matrite detasabile, luand in considerare dimensiunea si proportia ingredientelor. Nu aveti banda de acetat? Folosit o folie de plastic mai dura sau chiar o coperta de la un dosar de plastic. Timp de pastrare: acest desert se poate pastra timp de 3 zile in frigider... daca rezista nemancat pana atunci!
Visine