Este mai mult o prajitura decat o tarta. Este faimoasa si astazi si o gasim in orice patiserie din Franta si nu numai. Se pare ca ea a fost descoperita de celebra actrita Brigitte Bardot.
In castronul mixerului puneti faina, sarea si zaharul. In centru faceti o gropita si puneti drojdia maruntita. Aveti grija ca sarea sa nu atinga drodjia pentru ca anuleaza efectul de fermentatie.Adaugati ouale si incepeti sa framantati la viteza 2 timp de aproximativ 8 minute.
Continuati framantarea si adaugati treptat untul moale. Dupa ce ati terminat de adaugat untul, continuati framantarea timp de aproximativ 10 minute, pana cand aluatul se desprinde de pe margini.
Lasati aluatul 1 ora la temperatura camerei, in apropierea unei surse de caldura, daca este posibil, apoi degazati aluatul, adica apasati-l pentru a iesi aerul. Apoi puneti-l in frigider timp de 2 ore. Scoateti aluatul si intindeti-l pentru a forma un cerc de aproximativ 22 cm in diametru. Atentie!! Nu framantati aluatul, doar intindeti usor.
Scoateti inelul detasabil al formei de copt si ungeti-l cu unt. Asezati-l pe o tava pe care in prelabil ati pus hartie de copt.Puneti aluatul in centrul inelului. Lasati sa creasca timp de 2 ore la temperatura camerei, apoi ungeti cu ou batut, avand grija sa nu atingeti forma. Presarati generos zahar perlat.
Coaceti 30 minute la 160°C.
Crema diplomat: Puneti laptele la fiert impreuna cu batonul de vanilie. Intre timp, se amesteca galbenusurile cu zaharul pana devin spumoase si cremoase. Se adauga amidonul de porumb si se amesteca bine. Se toarna laptele fierbinte peste amestec, putin cate putin. Puneti foile de gelatina la inmuiat in apa rece.
Puneti crema pe foc mediu si amestecati in mod constant pana cand se ingroasa bine.
Turnati crema ingrosata intr-un castron si adaugati fioile de gelatina inmuiate in prealabil si amestecati bine pana se incorporeaza.Se acopera crema direct cu folie pentru a impiedica formarea unei pelicule. Lasati sa se racească, fara sa bagati la frigider.
Imediat ce crema a ajuns la temperatura camerei, amestecati usor pentru a se relaxa, apoi bateti la viteza mare a mixerului.
Bateti smantana la viteza mare a mixerului si incorporati-o delicat in crema.
Se taie blatul in jumatate pe lungime si se unge cu crema diplomat pe partea de la baza. Puteti utiliza un sac de patiserie pentru a intinde crema, apoi asezati deasupra si celalalt blat.
Crema diplomat : aveti grija sa nu raciti crema prea mult, altfel gelatina o va intari prea tare.
Putina istorie: in Saint Tropez, Alexandre Micka (debarcat in Provence 1945) deschide o brutarie unde vinde paine, produse de patiserie, pizza si ... un tort cu o crema, reteta cu care a venit din Polonia natala. La doar cațiva pasi de la magazinul sau, o echipa toarna fimul „Si Dumnezeu a creat femeia“, cu actori necunoscuti la momentul respectiv, printre care si Brigitte Bardot (rol principal). Intrucat era respinsabil cu asigurarea meselor actorilor, Alexandre Micka vede ca tortul sau era foarte cerut. Primul sau fan a fost chiar Brigitte Bardot, care l-a sfatuit sa-i dea numele de "Tarte Tropeziana".
Comentarii:
Arata super am in plan sa-l incerc
Multumesc de reteta