Intr-un bol se pun faina, zaharul pudra, putina sare si migdalele macinate si se amesteca bine. Untul se taie in bucatele mici si se adauga si el peste faina. Lasati de-o parte orice ustensila si folositi-va mainile pentru a amesteca faina cu untul pana cand obtineti faramituri similare cu cele de paine. Apoi, adaugati galbenusul si cele 3 linguri de apa, amestecati bine si veti obtine o coca omogena, care nu se lipeste de maini si care este destul de tare. Aceasta trebuie imbracata in folie de aluminiu si data la rece pentru 30 de minute. Dupa ce timpul s-a scurs, scoateti coca, intindeti-o pe un fund de lemn cu putina faina ca sa nu se lipeasca de acesta si mulati-o apoi pe o forma mare de tarta (de aprox 23 cm diametru). Sa nu va speriati daca atunci cand o intindeti nu are o forma rotunda; ea poate fi modelata foarte usor si cu mana, direct in forma. Aluatul trebuie intins pana in partea de sus a formei, nu lasati nici un spatiu liber. Incingeti cuptorul la 200 grade (foc maricel) si, intre timp, puneti o hartie de copt peste aluat si apoi boabe de fasole pentru ca acesta sa nu creasca excesiv cat timp va sta in cuptor. Bagati totul la cuptor si lasati-le sa se coaca 10-15 minute. Apoi scoateti blatul de tarta, indepartati fasolea si hartia de copt si introduceti din nou in cuptor unde va trebui sa stea pana cand aluatul devine auriu pe margini. Trebuie sa fiti atenti sa nu-l lasati prea mult, pentru ca la final va fi prea crocant sau s-ar putea arde. Cand este gata, lasati-l la racit pana preparati compozitia. In timp ce operatiunea "blatul de tarta" se desfasoara in cuptor, va trebui sa pregatiti compozitia cremoasa. Intr-un bol, bateti galbenusurile, zaharul, amidonul si putina esenta de vanilie. Incalziti laptele intr-o oala si adaugati cateva linguri si peste amestecul de galbenusuri, pentru a-l face mai moale. Apoi, adaugati acest amestec peste lapte, nu inainte de a va asigura ca laptele este caldut, nu fierbinte. Daca adaugati totul peste laptele fierbinte sau care da in clocot, crema nu va deveni crema, ci se va face cocoloase de care nu mai reusiti sa scapati. Amestecati in continuu pana observati ca incepe sa devina mai tare, si opriti focul inainte de a da in clocot (daca apuca sa dea in clocot, va deveni prea tare). La final, trebuie "asamblate" toate partile de tarta. Pe aluat, se presara dupa pofta inimii afinele proaspete. Eu am folosit 2 pumni, insa puteti folosi si mai multe daca vreti; ideea de baza: trebuie sa acopere cat mai egal aluatul. Apoi, turnati peste ele (cu o lingura/ polonic) crema de vanilie si presarati zaharul pudra deasupra. Introduceti totul din nou in cuptorul incins la 200 grade pentru inca 15-20 de minute, astfel incat crema sa se mai intareasca un pic. Cand este gata se scoate, se lasa la racit si se serveste rece, eventual cu frisca proaspata.
Interesant ca ,la cantitati laptele nu apare de loc mentionat dar in reteta se fac o droaie de precizar in lergatura cu felul in care "trebuie sa avem grija" sa nu faca cocoloase.Pai e laptye sau "smantana pentru gatit ''?
Comentarii:
Atat timp cat reteta este incompleta, rezultatul este zero
Interesant ca ,la cantitati laptele nu apare de loc mentionat dar in reteta se fac o droaie de precizar in lergatura cu felul in care "trebuie sa avem grija" sa nu faca cocoloase.Pai e laptye sau "smantana pentru gatit ''?
Si smantana? sau este vorba despre lapte .....
La ingredientele pentru crema nu se specifica ce cantitate de lapte avem nevoie !!!!
Se poare afla ????
Reteta initiala nu precizeza laptele,altfel pare buna
Ce cantitate de lapte este necesara ?
Reteta este binevenita,fiind sezonul afinelor.
Este o prajitura f.f.f RAFINATA,are un mic grad de dificultate dar merita din plin.E delicioasaaaa si plina de calorii!!