Carnati picanti de casa extra-afumati

O alta particularitate a acestei retete este cantitatea ridicata de mirodenii folosite, mult mai mare decat cea obisnuita: 60gr usturoi macinat, 40gr piper negru macinat, 30gr boia iute, 200gr boia dulce si 280gr sare groba; cantitatea de boia dulce e recomandata doar celor ce pot procura una de foarte buna calitate, de casa sau din ungaria, celor ce o cumpara din comert le recomand 160gr pentru ca gustul carnatilor sa nu devina amar. Toate aceste mirodenii se amesteca cu apa pana la obtinerea unei paste omogene. Pasta obtinuta se toarna peste cele 10kg de carne tocata si se amesteca pana este distribuita uniform. Procedura de formare a carnatilor este cea obisnuita cu ajutorul unui sprit, carnaciorii formati urmand a fi intepati din loc in loc cu ajutorul unui ac si lasati timp de o zi la aer inainte de afumare.
Dupa numele retetei se poate observa ca nici procedura de afumare folosita nu este una uzuala. Timpul de afumare este de aproximativ o saptamana, cu conditia ca fumul sa nu fie cald. In primele 2 zile se vor afuma de 2 ori cate 3-4 ore diminata si 3-4 ore seara iar in urmatoarele 5 zile cate 3-4 ore pe seara. Pentru afumare se va folosi rumegus de fag si rumegus de cires la ultimul fum din ziua 7 (confera culoare).
As sublinia faptul ca datorita continutului de carne de vita si cantitatii mici de grasime (doar cea din ceafa) uscarea este foarte pronuntata, dupa perioade lungi de stocare la aer consistenta carnatului devinind asemenatoare cu cea a ghiudemului.
Tipul de carne folosit impreuna cu mirodenile si procesul prelungit de afumare confera acestei retete un gust si o textura deosbite care iese din tiparul carnatilor obisnuiti. Pofta buna!
AFUMATURI
Comentarii
anonymous
Arata foarte bine
anonymous
Super esti destept, stii ce vrei
anonymous
Da, este ceva nou si suna foarte bine. Mersi mult pt. retetä, o voi incerca neapärat.
anonymous
Excelent
anonymous
Apa in cirnati e ca in foc
stinge
incercati cu vin sau apa minerala.
usturoiul e inventia taranilor, la o asa carne cit de putin usturoi si merge incercat cu putin chimen si citeva boabe de mestar
pofta buna
anonymous
Nu se foloseste apa,trebuie supa otinuta din oase de vita.
anonymous
Bun