Vanata rosie de Rotonda - leguma anului 2015

Vanata rosie de Rotonda va fi noua leguma cu proprietati miraculoase impotriva imbatranirii. Originara din sudul Italiei, vanata rosie este singura leguma ale carei beneficii au fost dovedite in mod oficial. Contine foarte mult calciu (498mg/100g), este bogata in antioxidanti (fenoli, flavonoide, tanini) si in fitosteroli (cu efecte hipocolesterolemiante).

Melanzana Rossa di Rotonda a fost introdusa in comuna Rotonda la inceputul secolului trecut de cativa locuitori care, la intoarcerea de la razboi din Africa, au adus cu ei cateva exemplare ale acestui fruct. De-a lungul anilor, adaptarea la mediu a favorizat raspandirea acestui fruct, caracteristicile acestuia deosebindu-l nu doar de celelalte vinete, ci si de vinetele din Africa din randul carora provenea.

Vanata rosie de Rotonda sau Melanzana Rossa di Rotonda este o DOP (denumire de origine protejata), iar aria de productie si ambalare a cuprinde intregul teritoriu al urmatoarelor localitati din provincia Potenza: Rotonda, Viggianello, Castelluccio Superiore, Castellucio Inferiore.

Nu orice vanata rosie de Rotonda poate fi introdusa pe piata. Standardul impune sa se indeplineasca urmatoarele caracteristici:

  • dimensiunile fructului: lungime de pana la 8 cm, latime de pana la 8 cm;
  • greutate de pana la 200 g;
  • culoarea si petele de culoare: verde-portocaliu deschis, cu usoare nuante verzui la inceputul coacerii, iar apoi portocaliu intens spre rosu lucios;
  • fructul: intreg si proaspat ca aspect, sanatos;
  • pulpa: caracterizata de o consistenta carnoasa si de faptul ca nu se innegreste dupa taiere, curat, fara substante straine vizibile;
  • fara miros si/sau gust strain;
  • fara umezeala externa anormala.

Particularitatea acestei legume este continutul scazut de acid clorogenic. Contine 800 ppm acid clorogenic, foarte putin in comparatie cu 4 300 ppm, cat contin toate celelalte produse care apartin aceleiasi specii. Aceasta caracteristica este deosebit de interesanta pentru industria agroalimentara si producatoare de conserve, deoarece permite mentinerea culorii albe a pulpei mult timp dupa taierea fructelor.

Fructele se pot consuma crude sau gatite. Gustul este picant cu un finisaj placut amar. Un detaliu important este ca ele trebuie recoltate cand au o culoare verde-portocaliu, iar coaja nu s-a intarit foarte mult. Datorita continutului de saponina, fructele diferitelor soiuri pot avea un grad mai mare sau mai mic de amareala.



Sursa: www.agriculturae.ro