Descoperit de egipteni, care au fost primii ce au raspandit metoda hranirii, foie gras a devenit cunoscut datorita francezilor, care au contribuit la cresterea popularitatii prin imbunatatirea tehnicii de hranire, au desoperit noi feluri de a gati foie gras, cunoscute si astazi. Au dezvoltat o pasiune pentru acest fel de mancare si, astfel, foie gras a devenit o emblema a gastronomiei frantuzesti.
Francezii au creat unele dintre alimentele cele mai bogate in calorii din lume: unt, branzeturi, smantana, carnati, tarte, foie gras, si lista poate continua. Logic, am putea crede ca sunt o natiune cu o alimentatie nesanatoasa, dar nici pe departe nu este asa. Franta are una dintre cele mai mari sperante de viata din lume, si, in plus, cercetarile arata ca persoanele care locuiesc in partea de sud a Frantei (acolo unde se prepara Foie Gras-ul), au cea mai lunga durata de viata din Franta! Irionic, nu?! In Franta, 80% dintre consumatorii de foie gras il mananca rece, in timp ce acelasi procent de americani il prefera cald.
Secretul este ca, desi foie gras este bogat in grasimi, aceasta nu este daunator. Comparati-l cu o ciocolata! Daca o mancati pe toata, bineinteles ca veti da organismului calorii, pe care le va stoca; tot asa e si cu consumul de Foie Gras. Un consum moderat, inseamna un plus pentru organism. Grasimile care alcatuiesc ficatul, sunt grasimi bune, mono-saturate si grasimi poli-nesaturate, care actioneaza asupra organismului prin scaderea nivelului de colesterol rau si cresterea nivelului de colesterol bun din organism.
Nu exagerati cu consumul de foie gras! Asociati-l cu un pahar de vin frantuzesc bogat in antioxidanti, si savurati-l!
Eterna intrebare in randul celor care apreciaza acest preparat este: de gasca sau de rata?
Foie gras de gasca este, in general, considerat a fi un produs cu mult mai superior, cu o suculenta specifica. Totusi, foie gras de rata este mult mai accesibil, datorita faptului ca este mai usor de produs.
Sa concretizam:
Foie gras de gasca: are o textura matasoasa, cu o aroma bogata si subtila, este foarte sofisticat si fin, aproape cremos;
Foie gras de rata: are o textura si o aroma mai rustica, gust mai pronuntat. Se recomanda pentru preparate calde.
Totusi, daca va puteti permite - deoarece poate fi foarte scump, optati pentru cel de gasca.
Comentarii (17):
Vrajeala fara niciun subiect. Articolul a fost scris de cineva fara nici o pregatire. Tembelism
Mama imi facea cand eram mica ficat de gasca cu ceapa rondele calit si paprica veritabila caramizie .Era incredibil de gustos,pe atunci se gasea prin piete,asa pri 46 la Arad
Oare cum poate fi "un produs mult mai superior"?Scumpilor, retetele voastre imi sunt dragi dar, mai faceti si o filtrare pentru a pastra curate limba noastra cea romaneasca!
Numai comentarii rautacioase,oare toti sunteti doxa de gramatica si de istoria gastronomica a lumii ?Va place sa va pierdeti vremea cu critici ?De ce cititi daca nu va intereseaza ?Asa moare romanul de grija vecinului
"egipteniI au fost primii ce au raspandit metoda hranirii" Cum adica? Alte popoare nu se hraneau?
Execrabil, articolul !!!! Pacat ca cei care isi permit sa scrie tot felul de ineptii nu pot fi pedepsiti si ... nici macar nu ii doare capul. Nu de alta, dar minte to nu au ! Rahat prajit in bulion la gratar !
"un produs cu mult mai superior" Avem aici o colectie de agramati care ne dau noua sfaturi.
"cu mult mai superior" Afla ca esti cea mai inferioara la limba romana! Aici e vorba de ficat de gasca indopata in antichitate cu smochine inainte de taiere. In zilele noastre gastele se indoapa cu cereale, in speciat cu porumb, dar si cu untura de porc.
Ca si in articol nu imi pot permite sa il consum
Binevenit, dar puteau fi indicate mai multe detalii ref servirea la masa a pateului