Mortadella este o specialitate italiana, cunoscuta la Bologna de peste 6 secole, si se bucura de protejarea indicatiei geografice nu doar in capitala regiunii Emilia-Romagna, ci si in regiunile vecine. In diferitele regiuni ale Italiei reteta are particularitati locale, care privesc vreun ingredient ori procesul de afumare.
Mortadella este un carnat de mari dimensiuni realizat din carne foarte fin maruntita (fie prin procese mecanice – taiere, fie conform traditiei, prin zdrobire in mojar cu pistilul) si minimum 15% cubulete de slanină (de la gatul porcului), peste care se adauga mirodenii specifice: piper negru, mirt (o planta mediteraneana, cu gust picant si aromat) si fistic.
Emigrantii italieni au dus mortadella in multe locuri din lume, de aceea americanii numesc mortadela “Bologna sausage“ (carnatii de Bologna). In toate tarile din America Latina, in Spania si Portugalia se comercializeaza ca „mortadela italiana“ care contine masline ori bucati de ardei rosu carnos si putin picant.
In Europa centrala si estica este cunoscut atat sub denumirea de mortadella dar si sub denumirile locale vechi: parizer (in Romania, Ungaria), parizaki/mortadelaki (in Serbia, Macedonia, Grecia).
Rusii au un produs similar, realizat din amestec de carne de porc si de vita, oua si lapte, condimentat cu nucsoara si coriandru pe care il numesc “doctorskaia“colbasa (carnatul doctorului).
In tarile din Orientul Apropiat si Mijlociu se comercializeaza mortadella sub rigorile alimentare (halal si kosher) din zona, preparata din carne de pasare, vita si oaie.
In Egipt, Liban, Iordania, Siria, Emirate se comercializeaza mortadella de porc.
Mortadella se consuma feliat foarte subtire in sandwichuri sau in diferite preparate italienesti.Cuburi de Mortadella pot fi folosite in salate sau pizza.
Comentarii:
Bla ,bla ,bla .