Este un fruct tropical iubit atat de copii cat si de adulti. Gustul sau dulce- acrisor si foarte aromat este inconfundabil iar datorita vitaminelor A, B, B1, C, betacaroten, potasiu, magneziu si sarurilor minerale pe care le contine este recomandat in alimentatie pentru ca asigura o buna digestie.
Sezonul ananasului dureaza din martie pana in iunie, cand fructele proaspete sunt disponibile in piete, la cele mai bune preturi.
Cum alegi un ananas copt?
Trebuie sa stiti adata cules, ananasul se opreste din coacere, ceea ce inseamna ca nu-l mai putem “ajuta” in niciun fel sa se coaca, indifferent ca a ajuns in supermarket sau pe masa noastra.
Un ananas bine copt miroase bine, are un parfum puternic, mai ales spre baza si sa fie usor moale atunci cand il apesi cu degetele. Fructul ar trebui sa aiba coaja destul de ferma, nu moale, fara lovituri si fara parti innegrite, care indica faptul ca fructul este “trecut”. Fruzele trebuie sa fie viu colorate. Cu cat sunt mai puternic colorate in verde, cu atat fructul e mai proaspat.
Ananasul trebuie mancat repede, deoarece nu prea rezista. Un ananas proaspat se va pastra bine chiar si la temperatura camerei timp de 3 zile si o saptamana daca este tinut in frigider.
Ananasul:
- contine numai 50 de calorii/ 100gr;
- 100gr asigura 80% din DZR de Vitamina C;
- are in componenta foarte multe vitamine, cum ar fi complexul B, vitamina A, minerale precum calciu, cupru, potasiu, sodiu, iod, fier, magneziu si fosfor;
- este o sursa importanta de fibre dietetice si de bromelaina (enzima digestiva proteolitica ce are rol antiinflamator, reducand riscul formarii cheagurilor de sange).
Savuros in salate si bun pentru fragezit carnea, ananasul aduce un gust deosebit in mancaruri gatite si deserturi.
Se foloste in bucatarie atat proaspat cat si pregatit, astfel il veti intalni in retete precum: salata de fructe, in tortul diplomat, in tarte cu fructe, sau prajituri cu ananas si mandarine. Merge foarte bine alaturi de carnea de pui si porc si il veti intalni in diverse salate de pui cu ananas, sau pulpe de pui cu anans la cuptor sau porc dulce- acrisor cu orez basmati.
Cum se curata?
Se taie frunzele ananasului. Se despica apoi fructul in doua, pe lungime, cu ajutorul unui cutit. Apoi fiecare dintre cele doua jumatati se taie rondele rondele, eliminand bucata lemnoasa care provine din centrul ananasului, precum si coaja care nu este comestibila.
Stiati ca?
Fructul de ananas are forma a doua spirale ce se intrepatrund, opt intr-o directie, treisprezece in alta, fiecare fiind un numar Fibonacci. Un ananas adevarat prezinta numere Fibonacci consecutive, precum 5-8-13 sau 8-13-21. Numerele Fibonacci apar deseori in natura, iar numerele din spiralele ananasului sunt exemple des utilizate.
Comentarii:
Interesant...