Se combina intr-un castron sosul de soia cu suc de lamaie, piper alb, ulei de susan, zahar, usturoi si ghimbir. Se amesteca bine si se adauga cubuletele de carne. Se amesteca, se acopera castronelul si se lasa carnea la marinat minim 3 ore . Intre timp se spala ciupercile si se pun pun la inmuiat in apa rece, timp de minim minim 1 ora. Se scurg bine si se pun deoparte.
Se incinge uleiul de arahide intr-un wok. Se adauga carnea si se prajeste la foc iute, amestecand frecvent, pana ce este facuta si rumenita dupa dorinta. Se scoate din wok cu o spumiera, scurgandu-se de ulei, si se pastreaza la cald.
Se adauga in wok ceapa tocata si se prajeste 1 minut. Se adauga usturoi si ghimbir si se continua 1 minut. Se adauga ciupercile, se amsteca si se continua 1 minut.
Se adauga in wok sos de soia, vin de orez, sos de stridii si se da in clocot. Se readuce carnea in wok si se fierbe incet, la foc mediu, cateva minute, pana ce lichidul se reduce la jumatate. Se adauga ceapa verde si se amesteca rapid. Se serveste puiul alaturi de orez fiert, presarat cu seminte de susan.
In principiu rehidratarea ciupercilor uscate se poate face si in apa rece, si in apa fierbinte. Cu cat apa este mai rece, cu atat rehidratarea se face mai lent, dar cu atat mai mult se pastreaza gustul ingredientului. O rehidratare in apa fierbinte poate dura doar 10 minute, dar se pierde din gust.
Una in apa rece are nevoie de minim 1 ora, dar are avantajul ca ciupercile sunt foarte gustoase. A ales varianta de inmuiere in apa rece, caci intervalul de marinare al carnii imi oferea destul timp.
Pentru o varianta de rehidratare mai rapida, dar care sa si pastreze bine gustul ciupercilor, utilizati apa calduta si lasati ciupercile circa 30 de minute la inmuiat. Sos de soia, ulei brun de susan, sos de stridii, ghimbir si zahar brun se gasesc aproape in orice supermarket. Vin de orez se gaseste la Dragonul Rosu. Poate fi insa inlocuit cu vin alb, aromat.
Comentarii:
Foarte bun