Este o reteta frantuzeasca, mai exact un "gratinat" cu piure de cartofi, carne tocata si legume tocate marunt acoperite de cele mai multe ori de un strat de branza rasa. Exista si variatii in care se foloseste carne de pui.
In Belgia ( zona Flamanda ) se numeste "Gehakt Parmentier" sau "Jagerschotel" iar in Anglia este cunoscuta sub numele de "Shepherd's pie" - daca este facuta cu carne de miel - , "Cottage Pie" - cu carne de vita - Fisherman's Pie - evident cu peste sau "Shepherdess pie" care este varian.
Fierbeti cartofii, adaugati un cub de unt, sare, piper si putina nucsoara si ii pasati. Adaugati laptele si oul si continuati sa pasati pana obtineti un piure fin.
Fierbeti conopida doar "al dente" si o treceti pe sub apa rece pentru a stopa gatirea. Intr-o tigaie incingeti untul/uleiul ( eu am pus din ambele ) si prajiti prazul si ceapa pana devin transparente.
Adaugati carnea si prajiti pana aceasta prinde o culoare usor aurie. Condimentati daca este nevoie.
Intre timp pregatiti sosul bechamel. Topiti untul intr-o craticioara, adaugati faina si amestecati apoi adaugati treptat laptele si branza rasa pana cand aceasta s-a topit si sosul s-a ingrosat (dar nu foarte gros) Condimentati cu un praf de nucsoara, sare si piper.
Asezati piureul in vasul pentru cuptor.
Turnati carnea deasupra.
Asezati bucatile de conopida iar apoi sosul bechamel. Asezati branza rasa peste tot si bagati la cuptor la 180°C pana aceasta prinde o crusta aurie.
Dar uitati cu desavirsire legumele; reteta mea canadiana cuprinde in amestec cu carnea, ceapa, mazare boabe-n din conseva, congelata, , telina verde(tulpini) usturoi... pofta buna! in lmba canadiana se cheama in franceza Pate' chnois(pateu chinezesc) si nu se foloseste orezul!
O mancare foarte grea si cu atatea sosuri si crème....cam gretoasa! Dar.......arata bine! Ca o completare: inainte de-a se da la cuptor, presarati pesmet peste crema béchamel, ptr. o gratinare (crusta) mai crocanta!!!
Si eu fac dar pun piure ,carne ,piure ,cascaval ras sau mozzarella ,nu adaug legume in carne.Calesc ceapa cu carnea cu sare ,piper si usturoi si suc de rosii si o fierb cam 20 min sa se evapore din zeama si ii spunem musaca cu piure de cartofi
Comentarii:
Dar uitati cu desavirsire legumele; reteta mea canadiana cuprinde in amestec cu carnea, ceapa, mazare boabe-n din conseva, congelata, , telina verde(tulpini) usturoi... pofta buna! in lmba canadiana se cheama in franceza Pate' chnois(pateu chinezesc) si nu se foloseste orezul!
O mancare foarte grea si cu atatea sosuri si crème....cam gretoasa! Dar.......arata bine!
Ca o completare: inainte de-a se da la cuptor, presarati pesmet peste crema béchamel, ptr. o gratinare (crusta) mai crocanta!!!
Si eu fac dar pun piure ,carne ,piure ,cascaval ras sau mozzarella ,nu adaug legume in carne.Calesc ceapa cu carnea cu sare ,piper si usturoi si suc de rosii si o fierb cam 20 min sa se evapore din zeama si ii spunem musaca cu piure de cartofi
Excelent
E f.bun cunosc reteta
Buna
O idee minunata!!
Minunat !