Spalam stiuca, o curatam de solzi si intestine, ii taiem capul si o spalam dinnou bine si scoatem pielea stiucii , o dezosam cu mare atentie. Punem la tocat in blenderul carnea scoasa din stiuca, ceapa, mararul, patrunjelul, oul crud, sarea si piperul si tocam pana obtinem o pasta.
Ceapa o taiem marunt, o calim in tigaie si adaugam si busuiocul maruntit, pentru aroma!Din pasta astfel rezultata, facem chiftelutele. Marimea lor, depinde de dumneavoastra!Algele marine, le punem intrun bol mare si turnam apa rece peste ele pentru a le hidrata , pentru cel putin 30 de minute. Nu luati prea multe alge la hidratare, pentru ca rezultatul final o sa fie, ca o sa obtineti prea multe alge marine hidratate .
Orezul il fierbem in apa cu sare, conform cu indicatiile producatorului. Dupa fierbere, il scurgem de apa si il lasam deoparte, nu dupa ce l-am stropit cu apa rece si uleiul de susan, ca sa nu se lipeasca boabele intre ele si pentru ai da o aroma de afumatura, datorat uleiului de susan.Incingem un wok cu o lingura de ulei.
Punem orezul la prajit. Adaugam si ardeiul gras, mugurii de bambus, morcovul, fasolea, ceapa verde . Prajim orezul 2-3 minute si-l scoatem deoparte.Algele hidratate, daca sunt prea lungi, le taiem, punem usturoiul tocat in ele, si uleiul de masline.
Amestecam bine! Gustati sa vedeti daca aromele s-au contopit intre ele. Daca da, salata de alge e gata!Chiftelutele pe care le-am facut din carnea de stiuca, le-am tavalit intrun bol in care au fost puse semintele de susan.
Cand au fost imbracate cu susan, le punem intro tigaie cu ulei incins si le prajiti .Acum, toate sunt gata si trecem la montare: 4-5 chiftelute/portie, orezul prajit cu legume si salata de alge cu usturoi.