1 banda rhodoïd/folie de acetat (vezi comentariile)
mixer electric
Posh (facultativ)
Preparare
Crema mousseline : Puneti 100 g unt, la temperatura camerei. Fierbeti laptele cu batonul de vanilie. Intre timp, bateti galbenusurile cu zaharul pana cand amestecul albeste. Adaugati amidon de porumb si amestecati bine.
Dupa ce laptele a fiert, se adauga incet peste amestecul de mai sus. Puneti totul in vas la foc mediu.
Bateti pana cand amestecul se ingroasa. Luati de pe foc si adaugati 90 g de unt. Amestecati bine. Puneti folie direct peste crema, pentru a evita formarea unei pelicule. Lasati sa se raceasca.
Pandispanul : Incalziti cuptorul la 180°C. Puneti cele 2 oua si zaharul in castronul de la mixer. Bateti la viteza maxima timp de 5 minute, pana cand amestecul s-a dublat in dimensiune.
Se adauga faina cernuta si se amesteca usor, cu miscari lente de jos in sus. Aveti grija sa nu lasati faina pe fundul vasului. Varsati totul intr-o forma de copt cu diametrul de 18 cm, unsa in prealbil cu unt. Coaceti timp de 20 minute la 180°C. Lasati sa se raceasca.
Siropul : Puneti zaharul si apa intr-o cratita la foc mediu. Cand amestecul fierbe luati de pe foc. Lasati sa se raceasca.
Montajul : Se taie pandispanul in jumatati egale. Puneti cercul de patiserie pe o farfurie de carton si asezati banda rhodoïd/ folia de acetat in jurul lui pentru a facilita indepartarea.
Puneti partea de sus a pandispanului in cercul de patiserie si folosindu-va de o pensula insiropati-o. Nu uitati sa insiropati bine si marginile care, in general, au tendinta de a se usca.
Curatatati 2/3 din caspsune si se taiati-le in 2. Asezati jumatatile de capsune in jurul pandispanului cu partea taiata spre cercul de patiserie.
Intre timp, crema dvs. s-a racit (aceasta ar trebui sa nu fie prea rece). Indepartati folia si adaugati treptat 100 de grame de unt moale, in timp ce bateti la viteza medie. Dupa ce untul s-a incorporat, bateti 2 minute la viteza maxima: telul mixerului ar trebui sa lase urme vizibile in crema.
Aplicati crema intre capsune (aveti grija sa nu lasati spatii goale). Aplicati apoi crema si peste pasndispan si acoperiti in intregime capsunele de la margine. Taiati capsunele ramase in bucati mici si puneti-le peste crema.
Se insiropeaza bine si a doua jumatate de pandispan si se aseaza cu partea taiata peste capsunele puse anterior. Apasati bine pentru a se aseza crema. Cu ajutorul unei spatule, deasupra se pune crema si se netezeste frumos. Se da la rece cel putin 4 ore.
Decorarea : Se incalzeste gemul de capsune in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde. Se strecoara printr-o sita fina pentru a elimina semintele si aglomerarile iar gelul obtinut se pune deasupra cremei. Se da la rece aproximativ 1 ora.
Scoateti usor cercul de patiserie. Daca acesta nu vrea sa iasa, puteti folosi un uscator de par sa incalziti usor marginile. Se taie o capsuna felii si decoreaza tortul. Daca mai aveti crema mousseline, utilizati un posh si decorati printre feliile de capsune.
Gata! Ati reusit sa faceti o minune de tort cu capsune!
Alegerea capsunelor : pentru un rezultat cat mai placut ochiului este bine sa utilizati capsune de aceeasi dimensiune. Decorarea: aici am ales un decor simplu, folosind ingrediente de baza, dar nimic nu va impiedica sa faceti decoratiuni din martipan sau pasta de zahar. Nu aveti banda rhodoïd/folie de acetat? Puteti folosi fasii de plastic taiate din folii protectoare mai dure.
Comentarii:
100 g unt cand se incorporeaza cu celelalte ingrediente???????
Excelent,voi face si eu.
Arata adorabil, cu siguranta este si delicios. Multumiri pentru reteta, voi face si eu acest tort cu un design deosebit.
Arata excelent !!!!!Trebuie sa-l incerc!!!!!