Asteptam de foarte multa vreme sa pregatesc aceasta prajitura. A durat atat de mult pentru ca am asteptat capsunii proaspeti si cu gust de capsuni adevarati, din propria gradina. Capsunii, pot sa spun ca sunt fructele mele preferate, ma fascineaza culoarea lor minunata si mirosul lor atat de imbietor. Aceasta prajitura este un delicioasa, capsuni combinati cu bezea si sos de caramel…wooow deja salivez.
Mai intai de toate pregatim pandispanul. Albusurile se bat spuma (tare) cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cele 2 linguri de ulei, se adauga peste albusuri si se amesteca usor, apoi punem faina amestecata cu praful de copt si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Intr-o tava punem o foaie de copt iar peste turnam compozitia pentru pandispan, apoi dam totul la cuptor la foc mediu, pentru aproximativ 30 de minute, pana se rumeneste usor deasupra. Cand este copt il scoatem si il lasam sa se raceasca.
In timpul in care pandispanul nostru este la cuptor pregatim capsunii. Capsunii se spala si se taie in 4, apoi se adauga 6 linguri de zahar. Amestecam cu zaharul dupa care ii punem pe foc si ii lasam sa fiarba, pana cand siropul de pe ei devine ca o gelatina. Se lasa sa se raceasca.
Daca am terminat si cu capsunii si am scos si pandispanul de la cuptor este timpul sa pregatim spuma (bezeaua). Cele 5 albusuri se bat bine cu un praf de sare pana cand spuma sta pe paleta mixerului, apoi adaugam cele 4 linguri de zahar si mixam din nou pana se topeste zaharul. Pe dosul tavii punem o foaie de copt unsa bine cu unt si peste turnam spuma si o dam la cuptor aproximativ 30-40 de minute la foc mic (90 grade), pana cand spuma devine crem. Se scoate de la cuptor si o lasam sa se raceasca.
Pana la racirea tuturor pregatim sosul de caramel. Cele 5 galbenusuri se freaca cu 2 linguri de zahar si se pun pe foc pe baie de aburi. Celelalte 2 linguri de zahar le caramelizam si daugam 50g unt. Trebuie ca si galbenusurile si zaharul caramelizat sa aiba aproximativ aceeasi temperatura cand le amestecam pentru ca daca una e calda si alta rece se intareste si nu mai obtinem sosul de caramel. Cand galbenusurile au dat un clocot adaugam zahar caramelizat fierbinte peste si invartim continuu. Mai lasam putin minunatul sos de caramel la baie de abur apoi il luam deoparte si il lasam si pe acesta sa se raceasca.
Acum ca am terminat cu toate, urmeaza “asamblarea” prajiturii. Inainte de toate trebuie sa desfacem hartia de copt de sub bezea, tragand usor de ea, fara sa rupem bezeaua. Asta e pasul cel mai greu. Daca apar mici fisuri in bezea e ok, dar aveti grija sa nu-l rupeti! Trageti de hartie ca si cum ati dezlipi un autocolant! Asezati bezeaua pe platou. Acum ca am rezolvat problema bezelei trecem la etapa urmatoare. Peste pandispan punem capsunii, apoi punem bezeaua si apoi sosul de caramel. Se lasa aproximativ 30 de minute pentru ca pansipanul sa fie patruns de capsunii, asta in caz ca mai aveti rabdare, pentru ca in cazul meu ai mei au papat jumatate de tava imediat ce am terminat de ”asamblat” prajitura.
Buna ziua! cand este vorba de planta, spunem: capsun (un capsun, doi capsuni). Cand vorbim despre fructele capsunului, spunem capsuna (o capsuna, doua capsune). Preparam fructele (CAPSUNELE!), ci nu toata planta (capsunul).
Ba, e SOS CARAMEL! nu sos de caramel, la naiba!!!!!!!!!!!!!!!!! reusiti sastilcititot ce e pelume,limba,denumiri, retete, generatie de analfabeti superficiali!!!
Cele 3 linguri de apa trecute la blat unde se pun? Pentru ca ma apucasem deja de treaba am pus un ou in plus la blat. Si am redus numarul de linguri de zahar la 5. Capsunile se pun peste blat cu tot cu sirop? Eu le-am pus cu totul, insa ma intreb daca nu e mult prea mult. 40 de minute la 90 de grade sunt insuficiente pentru bezea. Pe la 30 de minute, cand incepuse sa curga lichid din ea si s-a umplut bucataria de fum am urcat temperatura la 150, si in final la 180 cu usa cuptorului usor deschisa. Timpul total a fost de 60 de minute. S-a dezliput foarte usor de pe hartia unsa cu unt, odata ce s-a mai racit. La sosul de caramel ceva e in neregula. A iesit un sos foarte gros-am mai pus vreo 3 linguri de smantana de frisca pentru a-l putea intinde, insa nu are nicio treaba cu cel lipede care se vede in poza (nici nu avea cum, datorita galbenusurilor). E foarte gustos, dar nu seamana. Per total rezultatul pare ok, cu mentiunile de mai sus. Ramane de vazut ce se intampla cand o vom taia, voi reveni atunci.
Comentarii (27):
Foarte buna si aspectoasa
Cred ca e delicios
Buna ziua! cand este vorba de planta, spunem: capsun (un capsun, doi capsuni). Cand vorbim despre fructele capsunului, spunem capsuna (o capsuna, doua capsune). Preparam fructele (CAPSUNELE!), ci nu toata planta (capsunul).
Ba, e SOS CARAMEL! nu sos de caramel, la naiba!!!!!!!!!!!!!!!!!
reusiti sastilcititot ce e pelume,limba,denumiri, retete, generatie de analfabeti superficiali!!!
Cele 3 linguri de apa trecute la blat unde se pun? Pentru ca ma apucasem deja de treaba am pus un ou in plus la blat. Si am redus numarul de linguri de zahar la 5.
Capsunile se pun peste blat cu tot cu sirop? Eu le-am pus cu totul, insa ma intreb daca nu e mult prea mult.
40 de minute la 90 de grade sunt insuficiente pentru bezea. Pe la 30 de minute, cand incepuse sa curga lichid din ea si s-a umplut bucataria de fum am urcat temperatura la 150, si in final la 180 cu usa cuptorului usor deschisa. Timpul total a fost de 60 de minute. S-a dezliput foarte usor de pe hartia unsa cu unt, odata ce s-a mai racit.
La sosul de caramel ceva e in neregula. A iesit un sos foarte gros-am mai pus vreo 3 linguri de smantana de frisca pentru a-l putea intinde, insa nu are nicio treaba cu cel lipede care se vede in poza (nici nu avea cum, datorita galbenusurilor). E foarte gustos, dar nu seamana.
Per total rezultatul pare ok, cu mentiunile de mai sus. Ramane de vazut ce se intampla cand o vom taia, voi reveni atunci.
Pareee intere Reteta am so incerc chear maineee! Ms Ms !!!
Super!
Oare merge si cu alte fructe? Caise de exemplu.
Superrrrrrr
Super