Un clasic printre clasicele dulciuri de patiserie: mille-feuille (sau millefeuille ;-))! Astazi, realizati-o cu Petitchef de la A la Z! Cu ajutorul retetei noastre explicata pas cu pas mai jos, faceti un mille-feuille crocant si demn de un chef de patiserie! Un desert care necesita rabdare, dar care va impresiona oaspetii!
Taiati o treime din aluatul de patiserie si lasati-l deoparte. Intindeti aluatul intr-un patrat mare de 40 x 40 cm.
Asezati o foaie de hartie pergament pe o foaie de copt (40 x 40 cm) si umeziti-o usor. Pune-ti aluatul intins pe ea. Cu o furculita, faceti gauri pe intreaga suprafata. Puneti in frigider timp de 30 de minute. Faceti acelasi lucru cu restul de aluat din care formati un dreptunghi de 20 x 40 cm.
Crema de patiserie : Puneti laptele sa fiarba cu pastaia de vanilie taiata si semintele scoase. Frecati ouale cu zaharul. Se adauga amidonul si se amesteca bine.
Cand laptele fierbe, se adauga treptat peste amestecul anterior si se repune in craticioara.
Puneti la foc mediu, amestecand constant. Asigurati-va ca se ingroasa bine, acest lucru este esential pentru succesul retetei. Luati in considerare ca, crema de patiserie se va ingrosa usor in timp ce se va raci.
Puneti o folie alimentara pe fundul unei tavi sai vas . Turnati crema de patiserie calda si acoperiti cu folie alimentara direct peste crema pentru a impiedica formarea unei pelicule. Se lasa sa se raceasca bine.
Se presara zahar pudra peste aluatul de patiserie si se coace timp de 25 de minute la 190° C. Se lasa sa se raceasca bine.
Odata ce aluatul copt s-a racit, taiati-l in 3 benzi de latime egala (aici taiem benzi de 13 cm latime). Utilizati cutitul ferastrau si taiati foaia fara sa apasati pentru ca o veti rupe.
Lasati deoparte partea de mijloc taiata, intrucat o veti punet deasupra. Pastrati o bucata pe care aplicati un strat de crema deasupra si intideti bine.
Asezați a doua bucata de aluat copt deasupra si apasati usor. Aplicati iar un strat de crema si terminati punand partea din mijloc deasupra, cu fata neteda in sus. Faceti același lucru cu aluatul copt de 20 x 40 cm.
Glazura : Pregatiti toate ingredientele inainte de a continua, deoarece timpul este esential in aceasta etapa. Incalziti fondantul de patiserie timp de 15 secunde in cuptorul cu microunde pentru a se inmuia (nu mai mult). Se toarna fondantul deasupra (nu uitati sa pastrati pentru piesa mica) si intindeti repede cu o spatula. Nu conteaza daca curge pe margini. Se topeste ciocolata si se pune intr-o seringa sau con.
Imediat dupa aceea, faceti linii orizontale de ciocolata pe fondant, distantandu-le la aproximativ 1 cm.
Apoi, cu varful unei lame de cutit, trasati linii de sus in jos, pentru a forma un model. Trasati fiecare "linie" la fiecare 2 cm. Apoi faceti acelasi lucru facand linii de jos in sus, intre liniile deja formate. Acest pas trebuie facut relativ repede, inainte ca ciocolata sa se intareasca, si nu ar mai ar permite sa obtineti motiv frumos. Puneti in frigider timp de 30 de minute.
Taiati marginile apoi taiati portii de aproximativ 5 cm latime.
Crema de patiserie: o puteti aroma pe gustul dorit, desi aroma traditionala de millefeuille este cea de vanilie. Aveti grija sa o ingrosati bine, daca este prea lichida, nu veti putea sa o puneti intre foi.
Comentarii:
Multumesc pt reteta. e fff buna
Probabil e bunainsa explicatia este deosebit de greoaie (cu taierea foilor..etc)