Varza se lasa la desarat in apa rece cateva ore avand grija sa o mai schimbam din cand in cand. Taiem ceapa marunt si o calim in ulei.Peste ceapa calita punem pasta de rosii si un pahar cu apa .Adaugam putina boia , piper macinat si cimbru uscat.Amestecam bine si lasam sa dea in cateva clocote. Separat , dupa ce am desarat varza , o stoarcem de apa si apoi o taiem fideluta.Amestecam varza cu compozitia de mai sus si asezam totul in vasul de lut.Presaram cateva foi de dafin si cateva boabe de piper.Dam la cuptor iar cand varza este pe jumatate facuta adaugam feliile de bacon si carnatii pe care i-am intepat in cateva locuri cu ajutorul unei scobitori.Lasam sa se rumeneasca bine si apoi servim calda asezonata cu marar verdesi acompaniata cu mamaliguta si un ardei iute alaturi. P.s .Vasul de lut inainte de folosire trebuie sa stea cel putin 30 min . in apa rece.
In oala de lut nu se gateste asa.Oala de lut trebuie pusa in apa rece cel putin 1/2 de ora.Astfel porii de lut se imbiba cu apa si la cuptor ,la caldura vor degaja aburi,astfel ca mincarea se face la abur.Mincarea este mult mai sanatoasa.Daca o calim si o bagam apoi in oala de lut uscata ,este ca si intr-o cratita obisnuita pusa pe aragaz.
Comentarii (23):
Am o pofta nebuna de varza calita.am sa fac si eu pentru ca este de sezon, dar nu am vas de lut.....o fac in vas de teflon!!!!
Excelenta merita 5 stele cu prisosinta,eu pun si un bol cu smantana pe masa ,optional.
Cool♥
Mmmmmm
Chiar excelent.
Oala de lut in care facea bunica sarmale ,nu se tinea deloc in apa,...erau o bunatate,varianta cu apa e de la oala dacica brevetata de unguri
In oala de lut nu se gateste asa.Oala de lut trebuie pusa in apa rece cel putin 1/2 de ora.Astfel porii de lut se imbiba cu apa si la cuptor ,la caldura vor degaja aburi,astfel ca mincarea se face la abur.Mincarea este mult mai sanatoasa.Daca o calim si o bagam apoi in oala de lut uscata ,este ca si intr-o cratita obisnuita pusa pe aragaz.
Pare super!!!!!
Excelenta.
Super simplu si gustos !!