Varianta 1: In apa se adauga sare grunjoasa atat cat va sta oul crud deasupra si se fierbe pana se topeste sarea.
In saramura racita foarte bine se pun pestii unul cate unul.Dupa 2-3 zile se vor scoate din saramura si se vor usca la vant in curte sau chiar pe balcon.
Varianta 2: Pestele intreg sau despicat ,eviscerat si cu solzi se sareaza din abundenta pe toate partile cu sare grunjoasa.
Pestele astfel pregatit se va tine 2-3 zile in sare si in zeama formata,dupa care se va usca la vant in curte sau pe balcon.
In lunile noiembrie si decembrie se prepara cel mai delicios peste sarat si uscat. Saptamana trecuta am facut pomenirea bunicii materne de 10 ani in judetul Calarasi. Cand a ajuns ,unchiul meu tocmai ce revenise cu cateva kilograme de caras de la o partida de pescuit,cam saracuta ce-i drept,dar suficient cat sa ne dea de lucru.Am curatat pestele, l-a spalat si a decis impreuna sa folosim pentru prepararea caraseilor prima varianta .
Daca folositi peste mai mare crap,stiuca,fitofag , pestele se despica pastrand solzii ,se eviscereaza si se pregateste in functie de varianta pe care o alegeti.
Se pastreaza foarte bine in pod,in beci,la frigider sau pe balcon la rece.
Comentarii:
Pai e platica sau caras? tu nu sti nici ce e platica