Bamele sunt bune de consumat atunci când sunt tinere, cu păstaia fragedă, pentru că cele bătrâne devin cleioase atunci când sunt gătite. Pentru a preveni apariţia acestui clei putem lăsa bamele acoperite cu un strat de roşii curăţate şi tăiate în bucăţele măcar 30 de minute, sau putem opări bamele în apă cu oţet sau borş. Se curăţă bamele de codiţă, se spală bine şi se pun într-un vas, roşiile sunt curăţate de coajă şi se taie în bucăţele mici după care sunt adăugate peste bame, se lasă aşa cel puţin 30 de minute. Se curăţă ceapa şi se taie în bucăţele mici. Într-o crăticioară se pune puţin ulei şi se căleşte ceapa, când aceasta a devenit aurie se adaugă şi bamele împreună cu roşiile. Se călesc un pic după care se adaugă un pahar mare de apă şi se condimentează după gust cu sare şi piper. Dacă doriţi puteţi adăuga şi un cartof. Bamele se fierb până se înmoaie, când este gata se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Se serveşte caldă, fie simplă, fie alături de carne de pui sau vită.
Eu fac destul de des aceasta mancare, este foarte buna. Au aparut bamele sin piata, am cumparat si voi face si eu. Eu am si conservat, pentru iarna, in suc de rosii si au tinut foarte bine. Aceasta leguma este o delicatete pentru francezi.
Eu le oparesc în apa cu otet 1-2 minute si le clatesc într-un castron cu apa rece. Schimb apa o data sau de doua ori, le scurg si sunt gata pentru gatit. Nici o bama nu trebuie sa fie crapata. Fac sosul: ceapa, usturoi, putina faina, apa sau supa si bulion de rosii. Dupa ce sosul este gate adaug bamele care fierb foarte repede. Se adauga patrunjel. Îmi plac mai mult reci.
Comentarii (21):
Eu fac destul de des aceasta mancare, este foarte buna. Au aparut bamele sin piata, am cumparat si voi face si eu. Eu am si conservat, pentru iarna, in suc de rosii si au tinut foarte bine. Aceasta leguma este o delicatete pentru francezi.
Simplu, sanatos si gustos.
Eu am adaugat si usturoi!
Cornel
Eu le oparesc în apa cu otet 1-2 minute si le clatesc într-un castron cu apa rece. Schimb apa o data sau de doua ori, le scurg si sunt gata pentru gatit. Nici o bama nu trebuie sa fie crapata. Fac sosul: ceapa, usturoi, putina faina, apa sau supa si bulion de rosii. Dupa ce sosul este gate adaug bamele care fierb foarte repede. Se adauga patrunjel. Îmi plac mai mult reci.
*spalate f. bine . apoi curatate de codite -evitam patrunderea apei crude in interiorul pastaii ; *accent pe oparit in baie de apa -otet-sare
Cred ca tot asa facea si mama mea ,dar cu carne gatea aceste bame !!
Cred ca este minunata si am sa-mi rog sotia sa-mi mai faca si mie.
Am sa cumpar niste bame si am sa-mi rog sotia sa-mi faca o mancarica.
Arata bine,iar bamele au o groaza de vitamine
Delicios