In primul rand ne pregatim zona de lucru, pentru ca dupa ce vom avea zaharul caramelizat trebuie sa ne miscam repede ca sa nu se raceasca si sa se intareasca in tigaie. Asa ca intindem o bucata de hartie de copt pe masa sau pe alta suprafata plana. Hartia de copt sa fie cam de dimensiunea unei tavi mai de la cuptor, ca sa fie loc pentru decoratiuni.
Ne pregatim si o spatula, ca sa o avem la indemana.Punem zaharul in tigaie si incalzim la foc mic. Dupa cateva minute zaharul de pe margini va incepe sa se topeasca. Adaugam zeama de lamaie si miscam tigaia mereu, ca sa ajunga si restul de zahar solid peste cel caramelizat si sa nu se incalzeasca prea tare doar o parte a zaharului.
Nu trebuie sa lasam prea mult pe foc, imediat ce tot zaharul este dizolvat, caramelul este gata. Aveti mare grija pentru ca acest caramel este foarte fierbinte, are peste 100 de grade, desi arata foarte cremos si delicios.Cu spatula, luam caramel si il lasam sa curga pe hartia de copt, "desenand" dupa talent si inspiratie, care la mine nu au fost la cote maxime.
Daca se raceste caramelul prea tare si devine dificil de modelat, il mai lasam cateva secunde pe foc, ca sa se lichefieze, cat sa putem lucra cu el. Dupa ce am terminat de creat formele din caramel, le lasam sa se raceasca si sa se intareasca, iar tigaia si spatula le punem in apa, ca sa se dizolve zaharul. Formele din caramel se desprind foarte usor de pe harita de copt dupa ce s-au racit, si sunt gata de folosit pentru a decora dulciurile preferate.