Castravetii sunt cunoscuti sub numele stiintific de Sativus Cucumis si fac parte din aceeasi familie botanica ca pepenii si dovleceii. Productia comerciala de castraveti se imparte in doua tipuri: pentru consum si pentru conserve (muraturi). Castravetii de consum sunt de obicei mai mari si au pielea groasa, in timp ce castravetii pentru conserve, sunt mai mici si au coaja mai subtire.
Indiferent ca sunt lungi, verzi, de gradina sau de sera, castravetii se intalnesc intr-o varietate de culori, dimensiuni, forme si texturi. Veti intalni albi, galbeni, chiar si castraveti de culoare portocalie, care au o forma scurta, usor ovala sau chiar rotunda. Pielea lor poate fi neteda si subtire sau groasa si dura.
Ca un membru al familiei Cucurbitaceae, castravetii sunt o sursa valoroasa de substante nutritive antioxidante conventionale, inclusiv vitamina C, beta-caroten, mangan, inclusiv carbohidrati, zahar, fibre solubile si insolubile, sodiu, vitamine, minerale, acizi grasi, aminoacizi. In plus, castravetii contin numerosi flavonoizi antioxidanti, inclusiv quercetina, apigenina, luteolina si kaempferol. Castravetii contin 95% apa, si consumandu-i regulat pastrati corpul hidratat in timp ce ajutati organismul sa elimine toxinele.
Castravetii sunt adesea stropiti cu pesticide, deci este important sa cumparati soiuri organice sau chiar mai bine, sa ii cultivati in gradinile proprii. Daca nu aveti aceste posibilitati, cumparati de la persoane de incredere, care nu utilizeaza la cultivarea lor chimicale.
Atunci cand ii cumparati, alegeti castraveti care sa fie fermi, cu marginile rotunjite iar culoarea lor sa fie un verde inchis dar luminos. Evitati castravetii care sunt palizi sau cu pielea ridata si moale. Dupa cumparare, se pastreaza in frigider, unde vor rezista timp de mai multe zile. Castravetii nu trebuie lasati la temperatura camerei prea mult timp, pentru ca se vor ofili si inmuia.
Cateva idei de servire rapida:
- Utilizati felii de castraveti pentru o salata fresh de vara;
- Amescati castraveti taiati cuburi cu mazare dulce si frunze de menta si stropiti-i cu sos de vin de orez;
- Sunt ideali pentru a realiza o supa racoritoare, gazpacho rece, care dureaza cinci minute pentru a o prepara;
- Adaugati castraveti taiati cuburi in salate de ton sau retete de salata de pui.
Comentarii:
Foarte buni si pt guta
Foarte interesant si instructiv. Aveam nevoie sa mi se reaminteasca asta, pentru ca adesea cumpar castraveti si uit sa ii mananc. Multumesc. Nu uitati rugamintea mea de a da, mai ales in cazul prajiturilor, filmulete cu prepararea lor, in loc de fotografii.
Eu sunt bolnava {psoriazis} si iau medicamente cam asa;
mananc 1/2 portie mancare si apoi iau pastilele si continuui.
eu folosesc castraveti prospeti dati pe razatoare ,ulei masline,limon,o lingura seminte de IN,,peste 150 gr. branza proaspata .
am nevoie de hidratare si este adevarat ca la bolnavii de psoriazis ajuta mult.
in general sunt recomandate legumele cu continut ridicat de apa.
folositi cu incredere si spalatii foarte bine .
cum fac eu;
pun apa intr-un vas ,pun o lingura bicarbonat alimentar sau pasta de dinti.
astept cam 15-20 minute.
ce fac astea ?
micsoreaza duritatea apei si asa se vede in vas o apa cam namoloasa.
apoi clatesc ,pun la scurs .
pastrez in cutii in frigider ,sertarul cu legume,ptr ca apa in cazul meui folosita in exces nu lasa pielea mainilor
eu sa-si formeze uleiurile necesare ptr elasticitate.
Fbuni
Bun articol , o reteta racoritoare este si salata de castraveti cu usturoi ,marar , putin ulei ,otet si apa ,se lasa cateva minute sa se intrepatrunda gusturile si se serveste
Lucruri cunoscute
Acesta este un articol de vara. Daca promovati hrana sanatoasa atunci trimiteti acest articol la vara, cu recomandarea sa fie cumparati din piata, nu de la supermarket.
Am castraveti in gradina proprie ,mananc din ei in fiecare zi si ma simt excelent. Nu ezitati sa consumati cat mai multi castraveti ,mai ales ca nu ingrasa !
Foarte instructiv!
Excelent articol multumesc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!