Petitchef

Pane con semola di grano duro rimacinata

Pane con semola di grano duro rimacinata

by Laura

N-am mai postat cam de mult timp o reteta de piinita facuta in casa.
O piinita molcuta si delicioasa tare, e reteta Laurei iar eu i-am dat o denumirea italiana.
Si cum aveam faina respectiva in casa, am zis sa incerc reteta. E un pic cam lunguta asteptarea pina mincati o feliuta delicioasa, dar, merita...
Traducerea in romana a tipurilor de faina, din ce am gasit si eu pe internet la explicatii. Scuze daca gresesc, cine stie mai sigur rog sa-mi explice...
semolino = gris
semola di grano duro = faina alba de griu dur

Ingrediente pentru maia (biga):

* 250 g faina semola rimacinata
* 150 g de apa calduta* 3 g drojdie proaspata sau 1 g de drojdie uscata
Punem faina cernuta, apa calduta si drojdia si framintam cu minuta sau cu mixerul timp de cinci minute. Eu va recomand mixerul pentru ca va rezulta un aluat destul de tarisor, de care eu m-am speriat, m-am gindit ca-n veci nu voi putea face piinita cu asa ceva... gresit...
Punem aluatul respectiv intr-un castron uns cu foarte putin ulei si acoperim cu folie timp de 14-16 ore la temperatura camerei. Eu am facut maiaua seara iar piinita a doua zi.

Ingrediente pentru aluat:* 250 g faina semola
* 150 g apa calduta* 5 g drojdie proaspata sau 2,5 g drojdie uscata* 1 lg de sirop de drojdii (optional, scopul acestuia este sa indulceasca painea) (eu nu am pus...* 10 g sareO poza cu maiaua dupa cele 16 ore de dospit...

In masina de facut piine, am pus apa calduta si drojdia si le amestecam bine cu o lingura, dupa care incepem sa adaugam bucatica cu bucatica, maiaua si faina cernuta. Framintam timp de cinci minute, apoi adaugam sarea si framintam inca cinci minute. Eu am pus robotul la treaba si cum toata operatiunea dura 14 minute, dupa cinci minute am adaugat sarea, apoi am lasat sa framinte pina s-a oprit singur.
Aluatul il punem intr-un vas uns cu putin ulei, il intoarcem pe toate partile ca sa fie uns bine, acoperim cu folie si lasam la dospit timp de 45-75 de min, pana isi dubleaza volumul.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru usor unsa cu ulei (eu n-am mai pus ulei, pentru ca avea aluatul...). Facem o foaie (nu apasati prea tare pe aluat, altfel iese aerul si se dezumfla), incercati din 3-4 miscari sa faceti o foaie, cu mana (ca la pizza) deci nu cu sucitorul.
Din aluat facem repede o minge. Aluatul se lasa pt 10 minute sa se odihneasca.
Dupa cele 10 minute de odihna, dam din nou forma de minge aluatului, il punem pe un prosop pudrat cu faina si punem prosopul cu tot cu aluat intr-un castron incapator, acoperim (eu am pus un lighenas deasupra) si lasam la dospit pentru o ora.
Dupa circa jumatate de ora, dam drumul aragazului la 230 grade, ultimele 15 minute punem un vas cu apa in cuptor.
Iar cind aluatul este crescut frumos, adica a trecut o ora
in tava de la cuptor pe care punem hirtie de copt si presaram putina faina, rasturnam usurel aluatul iar cu ajutorul unui cutit taiem un pic aluatul in forma de cruce (eu n-am insistat prea mult pentru ca mi_era frica sa nu se lase aluatul)
Bagam tava in cuptorul preincalzit, iar dupa primele 2 minute, stropim piinea si peretii cuptorului cu putina apa calduta. Dupa 20 de minute, coborim temperatura cuptorului la 200 grade si scoatem vasul cu apa din cuptor. Lasam piinea pentru 15-20 de minute pana se rumeneste bine (eu am lasat 20 de minute, pentru ca mi-era frica ca nu cumva sa fie cruda)-
Scoatem piinea din cuptor si o lasam la racit pe un gratar. Cind e rece bine, putem taia si savura o feliuta de piine proaspata si delicioasa.
Atentie !!! piinea e foarte molcuta, noi am servit o feliuta unsa cu brinzica ricotta, adica merge cu gem sau brinza topita, sau cu ce doriti...










Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Babybels pane în friteuza cu aer
Babybels pane în friteuza cu aer
10 porții
10 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Pui pane cu alune
Pui pane cu alune
2 porții
30 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Vinete pane cu pesmet panko, curry japonez în stil katsu
Vinete pane cu pesmet panko, curry japonez în stil katsu
2 porții
1 h 30 m
Foarte ușor
4 / 5
Rețetă Camembert pané
Camembert pané
2 porții
21 min
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Pane din conserva de porc
Pane din conserva de porc
2 porții
20 min
Foarte ușor
4.7 / 5

Articole conexe

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor.

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează